Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

6 sjajnih blogerskih recepata za alkoholni sladoled (jer nismo djeca)

sladoled

Osim što su daleko zabavniji od uobičajenih, sladoledi s ekstra dozom alkohola imaju i svojih tehničkih prednosti. Zbog niske točke smrzavanja, alkohol će u dovoljnim dozama usporiti proces u stroju za sladoled, tako da igrajući se omjerima alkoholnih pića, vrhnja i trajanjem smrzavanja, možete dobiti dosta genijalne teksture, a alkohol će voće, čokoladu i karamelizirane mliječne okuse lansirati u drugu dimenziju. S druge strane, ključno je ne pretjerati s alkoholom u bazi, jer nikad nećete dobiti propisan sladoled. Izabrali smo nekoliko klasičnih kombinacija.

Karamel-IPA 

caramel-ipa-ice-cream

Sladoledu iz ovog recepta sa Scoop Adventures IPA pivo dat će zaokruženi okus, punoću i malo gorčine. Kako pišu autori, u nizu recepata s pivom, poput Čokolade i Portera i sl, pivo se ne osjeti, ali Karamel-IPA je drugačiji, stvoren je za ljubitelje piva. Najbolje fukcioniraju gorče IPA-e s naglašenim citrusnim notama jer moraju podići tamni karamel.

Sastojci

3/4 šalice 177ml punomasnog mlijeka

1 velika žlica škrobnog brašna cornstarch

1,5 šalica (355ml) punomasnog slatkog vrhnja

1 šalica (237ml) kondenziranog mlijeka (manje slatkog, evaporated milk)

2/3 šalice (67g) šećera

1/2 žličice soli 

¾ čaše (177ml) IPA piva

U veliku zdjelu stavite vodu s ledom. U manjoj zdjelici pomiješajte 2 žlice mlijeka sa škrobnim brašnom, zamutite i ostavite sa strane. U duboku rajnglu stavite šećer, zagrijte na umjerenoj vatri. Ne dirajte šećer dok se ne počne topiti na rubovima, onda ga zagrijavajte lagano miješajući cijelo vrijeme, dok ne počne dobivati smeđu boju, miješajte dok boja ne postane duboko zlatna. Odmah pažljivo dodajte oko 1/4 šalice vrhnja jer će se zapjeniti i prskati. Šećer će se stvrdnuti ali će opet omekšati ako ga nastavite pažljivo miješati i zagrijavati. Postupno dodajte ostatak vrhnja, dobro izmiješajte. Vratite rajnglu na umjerenu vatru. Dodajte preostalo mlijeko i kondenzirano mlijeko, pustite za zakuha. Kuhajte 3 minute ili dok se karamelizirani šećer posve ne rastopi. Maknite s vatre i postupno umiješajte škrobno brašno. Vratite na vatru, neka zakuha, a onda držite tekućinu na srednje jakoj vatri oko minute da se zgusne. Ulijte u zdjelu srednje veličine. Umiješajte sol. Stavite zdjelu u ledenu kupku da se ohladi, oko 20 minuta. Povremeno promiješajte. Pokrijte i stavite u hladnjak preko noći ili najmanje na 4 sata. U ohlađenu bazu za sladoled dodajte hladno pivo, pažljivo promiješajte, stavite u stroj za sladoled. Kad je gotov, sladoled prebacite u posudu za smrzavanje i stavite u frizer na najmanje 4 sata. 

Višnje s amarettom

cherry amaretto

U jednostavnom receptu za ovaj divan sladoled na blogu Cook Like A Champion prvo se napravi infuzija od višanja i mlijeka a onda se sve pretvori u ružičastu bazu za sladoled s komadićima višanja i čokolade. S amarettom koji raspjeva i višnje i čokoladu, možete napraviti savršenstvo.

Sastojci

1,5 šalice višanja (očišćenih od koštica, prerezanih napola)

3/4 šalice mlijeka

1 3/4 šalice punomasnog vrhnja

1/2 šalice šećera

prstohvat soli

2 žlice dobrog amaretta

još 1/3 šalice višanja (očišćenih, sitno nasjeckanih)

1/3 šalice crnih chocolate cipsa ili komadića

U rajngli srednje veličine pomiješajte 1,5 šalicu višanja, mlijeko, 1 šalicu vrhnja, šežer i sol. Zagrijavajte na umjerenoj vatri dok se ugledate da se diže para, onda smanjite na laganu vatru i ostavite na njoj još 15 minuta. Maknite s vatre i stavite u blender (ili koristite štapni mikser). Morate dobiti glatku masu. Izlijte mješavinu u veliku zdjelu i umiješajte ostatak vrhnja. Neka se potpuno ohladi. Kad se baza ohladi ulijte amaretto u nju, sve ulijte u stroj za sladoled. Kad je sladoled gotov, stavite ga u kontejner za smrzvanje, umiješajte ostatak višanja i čokoladu, poklopite vakumskim poklopcem i držite u frizeru dok se potpuno ne smrzne.

Bourbon, panceta i javorov sirup

maple bourbon

Autorica ovog recepta Jana Erwin, na blogu Cherry Tea Cakes napisala je više od kartice teksta raznih isprika, objašnjenja i opravdanja za ovaj recept i način na koji bi ga zbog alkohola i pancete mogli doživjeti pripadnici različitih kultura među njezinim čitateljima. Sigurno je vrijedan toga.

Sastojci

5 trakica pancete

oko 2 žlice demerara šećera

2 jaja

3/4 šalice muscovado šećera 

3 šalice polumasnog mlijeka

1 1/3 šalice javorova sirupa A razreda 

2 žličice bourbona

¼ žličice ekstrakta vanilije

U rajngli srednje veličine na umjerenoj zagrijte šalicu mlijeka i maknite s vatre. U zdjeli miksajte žumanjke i  šećer dok ne dobijete pjenastu masu pa polako ulijte zagrijano mlijeko, pazite da mlaz ide po stijenkama zdjele. Ulijte smjesu u rajnglu. Ako želite da se alkohol malo iskuha, dodajte bourbon u ovoj fazi. Ako želite da se jače osjeti, dodat ćete ga kasnije. Na umjerenoj vatri miješajući kuhajte bazu dok se ne zgusne, testirajte gustoću tako što ćete umočiti žlicu, kad smjesa počne ostajati na njoj gotova je. Maknite s vatre i kroz gusto sito ulijte u čistu zdjelu. Dodajte preostalo mlijeko, javorov sirup, bourbon (ako ga niste dodali ranije) i vaniliju. Neka se potpuno ohladi, trebat će oko dva sata. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Složite pancetu na papir za pečenje ili aluminijsku foliju. Popite s 1,5 do 2 žličice šećera. Pecite 12-16 minuta, na pola pečenja  preokrenite i pospite drugu stranu šećerom. Ohladite na rešetki, nasjeckajte na komadiće. Bazu za sladoled ulijte u stroj za sladoled. Kad je sladoled gotov, dodajte pancetu i prebacite u zamrzivač. 

Jagode i šampanjac

strawberries champagne

Još jedna klasična kombinacija, ovoga puta s bloga If The Spoon Fits, gdje su prilagodili recept Davida Lebovitza. Ovaj sladoled može podnijeti ozbiljne količine šampanjca, prosecca, rose pjenušca…svih mjehurića.

Sastojci

2 šalice punomasnog vrhnja

1 šalica punomasnog mlijeka

3/4 šalice šećera kristala

prstohvat krupne soli

5 velikih žumanjaka

500 g pirea od jagoda

3/4 čaše šampanjca (ili prosecca ako vam je šampanjac preskup ili prejak)

još nasjeckanih jagoda za dekoraciju ili za sam sladoled

Pripremite ledenu kupku i ostavite sa strane. U zdjeli srednje veličine umutite žumanjke i ostavite sa strane. U rajngli srednje veličine pomiješajte vrhnje, mlijeko, šećer i sol. Zagrijavajte dok se šećer ne rastopi a iz tekućine počne izlaziti para. Zagrijano vrhnje postupno dodajte žumanjcima stalno miješajući mutilicom, da se žumanjci ne bi zgrušali. Vratite smjesu u rajnglu. Kuhajte stalno miješajući na umjerenoj vatri. Nakon desetak minuta smjesa će se zgusnuti, osjetit ćete otpor pri miješanju. Smjesa je gotova kad ostaje na žlici ali i ostavlja čisti trag kad je maknete prstom. Bazu kroz gusto sito ulijte u zdjelu, stavite u ledenu kupku i povremeno miješajte dok se potpuno ne ohladi. Dodajte pire od jagoda. Hladite u hladnjaku preko noći ili najmanje 4 sata. U ohlađenu smjesu stavite šampanjac, prebacite u stroj za sladoled. Ako želite jaču teksturu, dodajte komadiće jagoda u zadnjih par minuta ali vodite računa o tome da će se stvrdnuti u stroju za sladoled i kasnije u frizeru. Sladoled možete pojačati i dodanom dozom šampanjca. Ako volite mekši sladoled poslužite odmah, ako ne, smrznite preko noći.

Campari i naranče

campari

Jednostavni gorkasti i sočni popsickle od Camparija stiže s idealnog mjesta, bloga Florida Girl Cooks . Ova ledena divota s narančom ostaje u igri i kad se temperatura popne daleko iznad 35. Na sličan način možete napraviti sladoled od mnogi svojih omiljenih koktela. Samo treba paziti na nisku točku smrzavanja alkohola.

80g šećera

100ml vode

400ml svježeg soka od naranče

80ml Camparija

2-4 žlice limunova soka

kriške naranče za ukrašavanje

Napravite šećerni sirup. Zagrijavajte vodu i šećer na umjerenoj vatri dok se šećer ne otopi, pustite da se ohladi. Umiješate ostale sastojke, pažljivo s limunovim sokom, dodajte onoliko koliko vam okus nalaže. U kalupe za sladoled stavite komadiće naranče i ulijte smjesu. Ostavite oko 1cm prostora jer će smjesa raširiti tijekom smrzavanja. Stavite u frizer. Možete napraviti i popsickles od Campari sode, zamijenite narančin sok s 300ml vode i umiješajte 100ml limunova soka. 

Gin & Tonic

gintonic

Sjajni blog Hungry and Frozen ima gomilu repecepata za sladolede, a ovaj je jedan od zabavnijih. Jednostavan a opak, i ne zahtijeva stroj za sladoled jer naprosto umiješate gin i tonic u svoj omiljeni sladoled. Nije čudo da je recept postao omanji viralni hit.

Sastojci

1 šalica šećera

sok limuna (oko 2 žlice)

3 žlice vašeg omiljenog gina

125 ml vašeg omiljenog tonika

600ml punomasnog vrhnja

Stavite šećer u zdjelu i dodajte limunov sok, gin i tonik. Miješajte da se šećer počne rastapati a onda u to ulijte u sladoled. Miješajte dok se ne zgusne. Dodajte vrhnje. Sve stavite u kontejner za smrzavanje i ubacite u frizer na 4 sata ili još bolje preko noći. Na isti način možete napraviti sladoled s votkom. Oba možete ukrasiti s malo limunske korice.

( više recepata možete pronaći  OVDJE

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.