Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Novi napad francuskih vinskih komandosa. CRAV pokušao zapaliti vinariju u Languedocu

crav

Pobuna francuskih vinara i vinogradara protiv uvoza jeftinih vina iz Španjolske u kojoj je u travnju oteta jedna cisterna a vino proliveno, dobiva dosta ozbiljan nastavak. Prvo je otkriven uvoznik u Narbonni koj uvozi loše španjolsko vino a prodavao ga po nekoliko puta većoj cijeni kao francusko. Razotkrile su ga poslovne knjige.

U tri godine koliko je prevara trajala, kupio je ukupno 330.000 sanduka vina iz Španjolske za manje od 3 eura po sanduku, i prodavao ga kao francusko za 7 eura po sanudku. riznao je krivnju ali tvrdi da nije znao što preprodaje. Određena mu je kazna od 105.000 dolara. Cijeli je skandal toliko radikalizirao vinare na jugu zemlje da se opet javio CRAV, odred vinskih komandosa ili kako ga neki nazivaju francuskih vinskih terorista.  

vino granica

Izlijevanje španjolskog vina na granici Francuske

CRAV, Comité Regionale d’Action Viticole nema veze ni sa jednim lokalnim sindikatom. Riječ je o maloj skupini proizvođača koji prosvjeduju protiv globalizacije vinske industrije i iako su njihove nasilne akcije poznate već 10 godina, javnosti su se prvi put obratili tek nedavno. Kako javljaju francuski mediji, grupa od 30 pripadnika CRAV-a  19. srpnja napala je vinariju Sudvin, podružnicu kooperative Vinadeis u Maureilhanu kraj grada Béziersa u Languedocu. Upali su u urede, uništili namještaj i pokušali podmetnuti požar ostavljajući zapaljene gume u glavnoj zgradi. Razbili su i velike tankove u namjeri da proliju vino, ali tankovi su već bili prazni. Francuska televizija France 3 prikazala je video snimljen mobitelom na kojemu jedan maskirani član grupe u kameru kaže da su lokalni podrumi puni neprodanog vina iako se već bliži  nova berba i za to okrivljuje uvoznike vina iz zemalja koje svojim subvencijama i slabijim kontrolama predstavljaju nelojalnu konkurenciju Francuskoj. 

“Noćas nas je bilo mnogo,ali sutra će nas biti još više, jer smo odlučili ponosno živjeti od svog posla,” rekao je muškarac sa snimke. CRAV je osnovan u Languedoc-Roussillonu, francuskoj vinskoj pokrajini s velikom industrijom jeftinih stolnih vina. Tvrde da štite interese lokalnih vinara. Kad je potrošnja vina u Francuskoj počela padati, neke su se vinarije iz Languedoca fokusirale na kvalitetnija vina, ali većina i dalje proizvodi jeftinija vina koja ih čine ranjivima na pretjerani uvoz iz Španjolske.

crav1

Snimka napada na Sudvin

CRAV je prije 10 godina u luci Sète, jednom od glavnih ulaza jeftinih španjolskih vina u Francusku, uništio dio skladišta.  Tada su i pokušali dignuti u zrak vinariju Domaine de la Baume u vlasništvu velikog proizvođača Les Grand Chais, a nekoliko tjedana kasnije napali su urede Ministarstva poljoprivrede u Montpellieru i Carcassonneu. CRAV je postavljao bombe u nekoliko trgovina, zapalio jedan automobil, oteo tanker i dosad uništio hektolitre uvoznih vina.

crav2

U svibnju 2007. objavili s video u kojemu prijete da će “biti krvi ako predsjednik Nicolas Sarkozy ne omogući dizanje cijena vina”. No većina zahtjeva koja postavlja CRAV za francuske je političare nemoguća zbog Jedinstvene poljoprivredne politike Europske unije i zahtijevala bi kršenje zakon o jedinstvenom tržištu. Skupina traži veće i restriktivnije oporezivanje uvoznih španjolskih i talijanskih vina, subvencioniranje lokalne proizvodnje, a u zadnje vrijeme fokusirali su se i na uvoznike vina iz Novog svijeta. Predstavnici francuske policije nakon objave snimke na France 3 izjavili su da skupinu smatraju sigurnosnom prijetnjom i da će prema tome postupati. Vinari i vinogradari koji su u travnju oteli cisternu španjolskog vina tvrde da nemaju nikakvih veza s CRAV-om. O sličnom problemu prekomjernog uvoza nekvalitetnih jeftinih vina iz zemalja izvan EU u Hrvatsku, nedavno smo razgovarali s jednim od vodećih hrvatskih vinara Ivicom Matoševićem. 

Foto/France 3 Screenshots

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.