Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

TRIJUMF TERROIRA ZAPADNE ISTRE Sjajna Cattunarova Collina malvazija iz 2013. godine

collina-glavna

U zadnjih smo se nekoliko godina i formalno uvjerili da je zapadna Istra, osobito područje od Brtonigle do Momjana, doslovno bogomdano za proizvodnju vrhunskih vina. Veralda, čiji je Teran istrian osvojio Decanterovu platinastu medalju, nalazi se u Brtonigli. Novacco, koji gotovo redovito osvaja zlatne medalje na Vinistri, nalazi se u Brtonigli. Komplicirana i ekspresivna vina Giorgia Claia dolaze iz Buja, Kozlović i Kabola poziconirani su blizu Momjana.

A Franco Cattunar, čija je Collina iz 2013. godine proglašena pobjednicom Vinistre u kategoriji zrelih malvazija, najveći je privatni vinogradar ne samo u Brtonigli, nego i u cijeloj Istri. Fenomen terroira zapadne istre postao je, srećom, i predmet ozbiljnog znanstvenog istraživanja, pa je tako izrađena studija o podlogama i mikroklimama u Cattunarovim vinogradima. Na temelju te studije vinarija Cattunar počela je proizvoditi četiri različita brenda malvazija iz jednog te istog vinograda: radi se o Crvenoj zemlji, Crnoj zemlji, Sivoj zemlji i Bijeloj zemlji. U ranijm nam je berbama najsnažniji dojam ostavljala ultralelegantna Crna zemlja, ali u berbi 2015. i Crvena je zemlja došla do punog izražaja.

collina ID

Radi se o osvježavajućem, mineralnom, ali i uljastom te intenzivno aromatičnom vinu s ugodnim, suzdržano gorkim aftertasteom. Crvena zemlja ovom nam je prigodom poslužila tek kao uvod za kušanje šampionske Colline. Collina je, dakle, jako komplicirano vino. Iskreno govoreći, čudi nas što je pobijedilo na Vinistri, jer je prekompleksna za Vinistrin sustav i tempo ocjenjivanja. Collina je macerirano, uljasto, gusto, bogato vino, u kojem se osjete elementi kasne berbe (grožđe za Collinu bere se u listopadu).

Aromatski je upravo raskošno, s nijansama suhog cvijeća i tropskog suhog voća (ananas, papaja, mango), kao i s notama vrlo zrelih marelica, bresaka i dinja Po bouquetu, zapravo, asocira na klasični Condrieu. Visoki alkohol odlično je integriran, dok mineralnost čini Collinu živom i svježom usprkos golemom tijelu i niskim kiselinama (oko 4, 4 grama ukupnih kiselina).

Okus prepun zrelog voća i alkoholne slatkoće, sa sasvim blagim dodirom gorčine, traje barem minutu. Collina iz 2013. skoro je senzacionalno vino:r adi se, svakako, o jednoj od najboljih zrelih malvazija koje smo kušali, u rangu s najuspjelijim Kozlovićevim Santa Luciama.

Gastropreporuka: Collina je vino za jastoge, velike škampe, pečenu tunu ili gofa, romba ili lista, za smrčke i vrganje, kao i za teleće kotlete i steakove.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.