Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

S Lucianom Visintinom pričali smo o fenomenalnom uspjehu njegova Istriana na Decanterovoj svjetskoj nagradi

visintin

Luciano Visintin bio je svojevrsni dark horse Decanterove svjetske nagrade 2016. Njegova vinarija Veralda iz Brtonigle prijavila je četiri uzorka iz vrlo pragmatičnih razloga, trebao im je nastup na velikom svjetskom natjecanju da bi bili konkurentniji na međunarodnim tenderima na kojima se kandidiraju. Zadnji nastup na Decanterovoj nagradi imali su 2011. s malvazijom.

Veraldino vino Istrian postiglo je najveći uspjeh na Decanterovu ocjenjivanju u povijesti hrvatske vinske industrije; dobili su 95 bodova, platinastu medalju i titulu Best In Show u kategoriji jednosortnih vina iznad 15 funti. “Ova nagrada važna nam je prvenstveno zato što smo je dobili za teran, autohtonu istarsku sortu i za vino koje izravno povezuje regiju s vinom”, rekao nam je Visintin. Vino su nazvali Istrian nakon što je Slovenija u Europskoj uniji zaštitila teran kao slovensku sortu.

 

veralda nagrada

“Kad već nismo mogli koristiti ime teran, smatrali smo da je jedino ispravno identificirati vino kroz regiju Istru. Mislim da je općenito krajnje vrijeme  da prestanemo s konfliktima oko naziva sorti, pomirimo trzavice oko terana i refoška i fokusiramo se na proizvodnju što boljih vina i promociju regije, jer je to ono što će ostati a ne naše gluposti”, kaže Visintin. S ovom nagradom, dodaje, Veralda je pomakla granice sortnosti, uzdigla Istru kao regiju na razinu na kojoj ona treba biti, kao Toskana. “Konačno smo se izdigli s dna gdje smo dospjeli s ovim sporom sa Slovenijom”.

Istrian potječe iz mladog, četverogodišnjeg vinograda ispod Bracanije, položaja između Brtonigle i Buja, koji će mnogima biti poznatiji po konobi Morgan koja se nalazi u blizini. Riječ je o mladom, četverogodišnjem vinogradu, novijoj investiciji Veralde koja je s ukupno 33 hektara vinograda jedna od najvećih vinarija u Istri (imaju i 5 hektara maslinika). Grožđe je brano strojno, berba 2015. u još je jednom slučaju pokazala da će još dugo davati i davati, vino je odležavalo šest mjeseci “ali to je sve manje važno”, kaže Visintin.”Mladi vinograd, terana umjesto neke od klasičnih sorti staroga svijeta, duljina odležavanja, to što nije kasna berba, tehnologija u vinogradu…gotovo ništa kod Istriana ne uklapa se u konvencije o crnim vinima koja bi trebala osvajati velike nagrade. Važno nam je da smo s ovom nagradom dobili potvrdu da se naše vjerovanje u autohtonu sortu i ono što radimo osjeća u boci. Pokušali smo napraviti maksimalno koliko se može u novom vinogradu i dobili najveću moguću nagradu za regiju.”

https://www.instagram.com/p/BEn3neqpaBF/?tagged=dwwa

Veralda će, kaže Visintin, nastaviti razvijati teran. “Razina kvalitete proizvodnje terana u Istri je izuzetno visoka i puno je prostora za daljnje dizanje kvalitete”, kaže. Veralda je s berbom 2008. jedan od začetnika proizvodnje rosea od terana kojim je postavljen novi segment istarske vinske industrije, i pjenušaca od terana.

veraldaVeraldina malvazija, rose i pjenušac na ovogodišnjem su Decanterovu ocjenjivanju dobili po 88 bodova. Istrian će s platinastom medaljom i titulom Best In Show dobiti jaki komercijalni poticaj, a Visintin tvrdi da je trenutna proizvodnja od 20-tak tisuća boca godišnje dovoljna za izvoz i za pristunost na hrvatskom tržištu. “Nadam se da će se pojaviti pravi uvoznici i da ćemo dati šansu i drugima da distribuiraju naše vino, ovo je trebalo davno pokrenuti i mislim da ćemo svi u Istri od toga imati koristi”, zaključuje Luciano Visintin.

 

Foto: Veralda Facebook page

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.