Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Damien Hirst opet je otvorio restoran i ljudi opet nisu zadovoljni s hranom

pharmacy-2

Dosta se priča o novom londonskom restoranu Pharmacy 2 koji je u veljači počeo raditi u Vauxhallu u Londonu. Restoran se uhodao i počele su izlaziti recenzije. Ali pravi razlog priča je to što ga je otvorio Damien Hirst, superstar suvremene umjetničke scene. Po dizajnu, Pharmacy 2 je nastavio kontinuitet originalnog Pharmacya, restoran je jedan velika Hirstova umjetnička instalacija (tablete, naravno). O konceptu restorana, o hrani, chefu kojega će angažirati…Uglavnom se priča o Hirstu. Restoran Pharmacy 2 smješten je u njegovoj novoj galeriji Newport Street Gallery u Vauxhallu. Bilo je za očekivati da će se Hirst vratiti hrani.  Idolizacija, opsesija i konzumerizam omiljene su tu teme, odmah nakon smrti i vječnosti. 

Restorani, umjetnička scena i estrada dosta često traže svoj interes u zajedničkim projektima. Massimo Bottura, čija je Osteria Francescana pobijedila u zadnjem, dosta osporavanom San Pellegrinovu izboru 50Najboljih restorana na svijetu, svoju umjetničku zbirku u restoranu stavlja u središte pažnje, kao i hranu. Ferran Adrià je svojedobnim nastupom na Documenti gastronomiji otvorio put u sasvim novo područje kulture. U jednom puno estradnijem primjeru, Joe Bastianich u Milanu je otvorio restoran Ricci u partnerstvu s talijanskom subretom Belen Rodrigez

https://vimeo.com/154878586

Hirstov restoran mogao bi biti novi model, jer se dosad nije dogodilo da jedan slavni svjetski umjetnik nosi cijeli posao i osobno spaja umjetnost i hranu. Okej, ne baš sam, partner mu je slavni britanski chef i autor Mark Hix kojega trenutno smatraju jednim od najuspješnijih engleskih restoratera (HIX Oyster & Chop House, HIX Mayfair, Soho i City, Tramshed…). Hix i Hearst su stari prijatelji i dijele strast prema hrani. Hirst je još 1996. surađivao s Marcom Pierre Whiteom u londonskom Quo Vadisu.

hirst

Damien Hirst

Prvi Pharmacy bio je prvi restoran u umjetničkoj instalaciji, Hirst ga je 1997. na Notting Hillu otvorio s PR guruom Mattheweom Freudom. Restoran je nakratko bio jedno od najboljih mjesta u Londonu, omiljeni restoran Davida Bowieja, epicentar noćnog života, ali u panici zbog profita prerano su počeli podilaziti konzervativnijoj publici i nakon za manje od godinu dana ispali iz mode. Prije 15 godina kupio ih je lanac barova i restoran je 2003. zatvoren. Hirst je napustio posao kad je restoran prodan. Kasnije je na aukciji svojih djela iz Pharmacyja zaradio 11 milijuna funti. Hirstova neupitna vještina u PR-u mogla bi se pokazati ključnom za njegov novi pokušaj s restoranom Pharmacy 2, koji je također prodajna galerija njegovih djela. 

Meni se temelji interpretacijama tradicionalnih britanskih jela i internacionalnih favorita, poput svinjetine punjene mljevenim kobasicama u umaku do celera, škampa ili cigle od pačjeg jajeta s velikim listom tijesta i Belazuovom Rose harisom. Veliki je naglasak na porijeklu namirnica. Restoran zasad dobiva mlake recenzije. Tehnika je na visokoj razini, ali stvara se konsenzus da kuhanje u Hirstovu restoranu nije ništa posebno. U Zagatu ga još nisu ocijenili., Time Out mu je dao 3 od 5 zvjezdica.   “Kao i uvijek kod Hixa, s vrata su mi stvorili osjećaj da sam došla na orgiju na kojoj svi nose country casual i guraju me za najgori stol,” napisala je u travnju Guardianova kritičarka Marina O’Loughlin, “Unatoč Hixovoj pristunosti, oni nisu fokusirani na hranu.”

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.