Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

DA UGO Zabavna kombinacija tratorije i puba u austrougarskoj vili

da-ugo-glavna

Jedina zanimljiva gostionica u glavnoj opatijskoj ulici skoro svaki dan je puna, a gosti nisu samo turisti. Dosta je omiljena među lokalcima

Strogi centar Opatije već je desetljećima smrotnosan za bilo što, što ima veze s finom hranom. Zapravo bio je, dok se u hotelu Continental, smještenom u austrougarskoj vili iz 1898. godine, nije otvorila Antica Osteria da Ugo. Iza ovog baroknog imena skriva se uspješna kombinacija pivnice, trattorije i modernističke konobe.

Antica Osteria drži čak četrdesetak vrsta piva, što je za kvarnerske hotelske standarde dosta nevjerojatno, uključujući i klasike poput Sierra Nevade i Orvala. S većine stolova u prostoru kojim dominira drvo, vidi se djelomično otvorena kuhinja, ukrašena velikim teglama ukiseljenog povrća, pršutima, kobasicama i sirevima, pa Vas ugođaj odmah natjera da nešto pojedete, čak ako ste samo planirali popiti pivo ili dva.

U naših dosadašnjih nekoliko posjeta kušali smo neku oveću salatu, pa jedan komad pečene govedine, i nekoliko pladnjeva suhog mesa. Ovo zadnje pokazalo se daleko najboljom opcijom. Pršut i kobasice režu se kada ih naručite, sva je chachuterie prilično ukusna i dosta beskompromisna; neke vrste suhih kobasica naprosto moraju biti masne. Pršut i kobasice serviraju se na okrugloj drvenoj dasci, uz košaricu vruće foccacie.

da ugo

Ovih smo dana u Novom listu pročitali kako se Antica Osteria hvali sedamdesetim mjestom, koje je njihov pizzaiolo Saša Matijašević prošlog mjeseca osvojio na svjetskom natjecanju u Parmi. E sada, nismo sigurni da se bilo tko, bilo kada u bilo čemu treba hvaliti sedamdesetim mjestom; rekli bismo da se radi o pogrešnom PR potezu. U svakom slučaju, pizzu smo kušali prije otprilike godinu dana, i ne možemo reći da nas je oduševila: tijesto je bilo prekompaktno, teško, te je više podsjećalo na kruh, nego na bilo koji specifičan stil pizze.

prsut

Vinska ponuda prilično je siromašna i nekompetentna, ali sjajan izbor piva, pri čemu je doista lako pronaći pivo uz pojedinu vrstu hrane (Orval se, recimo, svojom suhoćom sjajno slaže s pizzom; bilo koju klasičnu IPA-u, zbog njene gorčine i svježine, možemo preporučiti uz slano suho meso, dok Chimay Bleu vrlo soldino podnosi steakove); sjajan izbor piva nadoknađuje površan odnos prema vinu, koje Antici Osteriji očito nije u fokusu interesa.  Budući da se radi o jedinoj zanimljivoj gostionici u glavnoj opatijskoj ulici, logično je što je Antica Osteria da Ugo skoro svaki dan puna, a gosti nisu samo turisti.

Antica Osteria da Ugo

Ulica Maršala Tita 85, Opatija

Ocjena 3/5

sve kartice

Kako su recenzenti vodiča The Truffle ocijenili Antica Osteria da Ugo, možete pogledati OVDJE

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.