Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Ljudi iz zagrebačkog ALL IN-a ispričali su nam zašto su uveli growlere i kako su postali centralno mjesto za hrvatska craft piva

all-in-veliki

Zagrebački bar ALL IN odnedavno je uveo growlere. Točeno pivo za van nije novost, ali što jest novo je masovna popularnost growlera, povezana s eksplozijom craft piva. A u eksploziji domaće craft scene, ALL IN je pronašao novu definiciju. Najjače mjesto za craft piva u Hrvatskoj trenutno je zagrebački Craft Room.  ALL IN se želi pozicionirati kao glavno referentno mjesto za domaća craft piva. Growleri, kao i sve što rade, tu imaju svoju točno određenu ulogu. Uz kauciju od 15 ili 20 kuna, nova točena piva Zmajskog, Nove Runde, uskoro Varionice i drugih hrvatskih craft pivovara, možete piti i doma, ne samo na šanku u Draškovićevoj ulici.

growleri1

Popularnost growlera i piva za van eksplodirala je sa svjetskom scenom craft piva

Vlasnici caffe bara  ALL IN tvrde da ide odlično. Neka od najpopularnijih craft piva poput Nove Runde i Križevaca, u maloprodaji nema u bocama i jedini način da ih pijete kod kuće je da odnesete svoju bocu u bar da ih natoče. “Problem je što boca može biti nečista i pivo vam se pokvari”, kaže Denis Brečić, jedan od četvorice osnivača, “Da spriječimo to, u dogovoru s pivarima, uveli smo standardizirane growlere s kojima možemo garantirati kvalitetu piva koje iznosite odavde”. Da bi stvarno mogli garantirati, growlere s keramičkim čepovima testiraju sa svakim novim pivom: natoče pivo, ostave growlere u frižideru pet do šest dana na oko 6 stupnjeva i kušaju. Tvrde da su dosada sva piva ostala svježa. “Ipak, preporučujemo konzumaciju unutar 36 sati”, kaže Brečić.

Pivari smatraju da bi zapravo bilo idealno svježe pivo prodavati u “crowlerima”, limenim bačvicama koje su u zadnje vrijeme masovno popularne u Americi, jer pivo u njima nema nikakvog kontakta sa svjetlom i zrakom i savršeno ga čuvaju. U Hrvatskoj se, kažu u  ALL INu, crowleri vjerojatno neće tako skoro pojaviti jer je oprema za točenje u njih vrlo skupa, moraju biti pod pritiskom i zapečaćeni kao prave pivske bačve.

vlasnici

Suradnici Denis Brečić i Tomislav Tepšić

Brečić kaže da na početku  ALL IN-a nisu planirali postati specijalisti za domaća craft piva. “Počeli smo u drugom žanru, kao wine bar i specijalisti za kavu. Ali brzo smo, baš na primjeru Nove Runde, vidjeli kakvu jaku publiku imaju domaća craft piva. Ljudi, naravno, vole njihov puniji okus i karakter, ali rekao bih da još više vole autentičnost i osobnost, činjenicu da znaju tko radi to pivo koje piju i to što je pivo domaće. Ta su piva skuplja, ali ako im se sviđaju spremni su platiti veću cijenu.” 

toceno

ALL IN su trenutno jedino mjesto sa šest točenih domaćih craft piva

ALL IN je trenutno jedino mjesto u Hrvatskoj koje toči šest domaćih craftova. Nijedno novo craft pivo ne stoji dulje od pet dana, većina se, kažu popije u dva do tri dana. U šest mjeseci istočili su 12 domaćih craft piva. “Kad je Nova Runda izbacila svoje pivo C4, u jedan dan popilo se 1000 litara, mi smo 25 litara prodali u dva sata”, priča Brečić. Ljubitelji craft piva gorljivo prate svoje omiljene pivare, znaju i uspoređuju svako novo punjenje i lojalni su dok pivari drže kvalitetu. To je brza scena, tajming je jako važan. Craft pivo mora doći u barove čim se proizvede, barovi moraju dobro ciljati publiku da ga što prije prodaju. “Craft pivari koji su danas najjači u hrvatskoj ulažu enorman trud u tehnologiju i kontinuitet kvalitete, dovoljne su vam dvije loše šarže i ispali ste iz igre, ljudi prelaze na drugo pivo”, kaže Brečić.

tabla

U  ALL IN-u je pet do šest domaćih craftova uvijek u stalnoj ponudi, trenutno listu predvode Zmajsko, Nova Runda i Križevačko, drugi dio liste mijenja se kako izlaze nova svježa piva, o kojima velik dio gostiju obavještavaju direktno. “Čim dobijemo novo pivo, ljudi dolaze, točno znaju kakva je bila prošla šarža, uspoređuju i analiziraju”. Drugi dio strategije su cijene, drže ih nešto nižima da bi omogućili kušanje više piva. Pivari petkom u  ALL IN-u vode kušanja svojih novih piva. Zadnji su bili San Servolo iz Buja, predstavili su svoje lagere kao točena piva i APA-u i IPA-u u bocama. Službeno, to je trinaesti domaći točeni craft u  ALL IN-u. Scena hrvatskih craft piva raste i raste, Zmajska pivovara već drugi put povećava proizvodni pogon, veliki industrijski pivari pokušavaju konkurirati svojim craftovima. “Svakome tko poznaje scenu craft piva u Hrvatskoj ovo nije neko veliko iznenađenje”, kaže Brečić, “Već godinama imamo sjajne garažiste, ali činjenica je da to sada postaje ozbiljan posao, očekuje se da u idućih godinu dana craft zauzme 5 posto tržišta u Hrvatskoj i morat će biti velikih promjena, okrupnjavanja, mnogi će otpasti, pitanje je što će poduzimati velike pivovare…”   ZA  ALL IN to znaći nova craft piva iz domaće proizvodnje, i planiraju ‘Craft beer to go’ proširiti s većom ponudom ambalaže i mogućnosti dostave craft piva na kućnu adresu.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Ljudi iz zagrebačkog ALL IN-a ispričali su nam zašto su uveli growlere i kako su postali centralno mjesto za hrvatska craft piva

by Kult Plave Kamenice time to read: 4 min