Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

TRILOGIJA Vrlo dobra vina i prilično dvojbena hrana na Kamenitim vratima

trilogija

U Trilogiji su nam za predjelo donijeli sashimi od malih trilja s jagodama, pa sirove lignje, pa komadiće sirove tune sa sezamovim uljem. Taj je tanjur bio apsolutno fenomenalan; uz vinsku listu, radi se o glavnom razlogu zbog kojeg se Trilogija izvukla s pozitivnom ocjenom. Sve drugo bilo je prosječno do slabo.

Trilogijin dugogodišnji hit, pečeni škripavac, i dan danas servira se na tartufati, što je potpuno nedopustivo: zašto bi bilo tko želio jesti sadržaj dosadne limenke iz supermarketa, koja jedva da podsjeća na tartufe? Sam je sir bio sasvim dobar.

Pačja  su prsa ispekli ispravno, ružičasto, ali bez hrskave kožice, što je gastronomska pogreška, te s jako puno nejestivog vezivnog tkiva, što se zaista ne očekuje od komada mesa koji košta 110 kuna. Pačja prsa moraju biti čista kao vrhunski fillet mignon ili se, naprosto, ne radi o dobrim pačjim prsima.

trilogija-restoran-zagreb-predjelo

Paketići od vučenog tijesta, punjeni raguom od ramsteka, prezentirani su u atraktivnom žutom umaku kojim bi trebao dominirati šafran, premda se šafran gotovo i nije osjetio. Veći je problem što je ragu od ramsteka bio potpuno isušen; kao da jedete hladnu kuhanu govedinu bez umaka od hrena, rajčice ili krastavaca. Ovo je jelo dobro zamišljeno, atraktivno prezentirano, ali tehnički vrlo nemarno izvedeno.

trilogija-restoran-zagreb-pasteta-gljive

Trilogiju zaista spašava vinska karta: barem dvije trećine, od stotinjak i nešto vina, mogu se dobiti na čaše, što je za zagrebačke i hrvatske kriterije apsolutno senzacionalno. Sommelier vrlo dobro poznaje kartu, želi razgovarati o vinima te kompetentno preporučuje vina uz pojedine sljedove: vinska je ponuda apsolutno najsnažniji argument današnje Trilogije.

Trilogija je smještena između stare gornjogradske apoteke i Kamenitih vrata.  Posjećujemo je svih desetak godina, pa pamtimo vremena kada su se ondje doista trudili ozbiljno kuhati: svojedobno su, primjerice, pripremali fantastičnu carbonaru s kobasicom. Današnja je Trilogija restoran kojeg većina zagrebačkih turista ne može zaobići, i koji svojom lokacijom, debelim kamenim zidovima i decentnom poslugom ostavlja dojam plemenitosti i autentičnosti.

trilogija-restoran-zagreb

S druge strane, potpuno je jasno da je riječ o turističkom restoranu “kreativne kuhinje”, koji pokušava spojiti klasične mamce za Kineze i Koreance (lokalni sir plus navodni tartufi), s proplamsajima kulinarskih ambicija, kao u slučaju sashimija od trilje. Bilo bi dobro da se Trilogija odluči – ako za to ima financijske snage – u kojem će smjeru krenuti: hoće li postati ozbiljan restoran, ili će se zadržati u sve brojnijoj grupi onih zagrebačkih i hrvatskih kuhinja, čiji chefovi katkad znaju ponešto dobro skuhati, ali to nisu kadri reproducirati svaki dan, za veliki broj gostiju, sa uistinu  vrhunskim, ili, barem dobrim sastojcima.

TRILOGIJA
Kamenita vrata, Zagreb

OCJENA 3/5
sve kreditne kartice

Kako su recenzenti vodiča The Truffle ocijenili Trilogiju, možete pogledati OVDJE

VISA Inspire_logo_web copy

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.