Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Britanski pjenušci pobijedili su slavne francuske šampanjce na blind tastingu

nyetimber

Francuzima se možda upravo dogodilo nešto slično Velikom pariškom tastingu iz 1976. godine. Te je godine nepoznati trgovac vinima Steven Spurrier organizirao blind tasting kalifornijskih i bordoških vina, u kojima je Kalifornija pobijedila Bordeaux. Taj je događaj zauvijek promijenio vinski svijet i stvorio scenu kakvu poznajemo danas.  

Ovoga puta, tasting je u Parizu organizirala uprava Britanskog udruženja trgovaca vinima i žestokim pićima. Pozvali su neke od najvećih francuskih restoraterskih imena i vinskih trgovaca, na blind tasting britanskih pjenušaca i francuskih šampanjaca. Pogađate, britanski pjenušci pobijedili su francuske šampanjce. Točnije, većina kušača britanske je pjenušce ocijenila bolje od nekih slavnih francuskih šampanjaca. U restoranu Juveniles u centru Pariza, Britanci su u srijedu pobijedili u dvije od tri kategorije a trećoj su bili izjednačeni sa Champagnom.

Najveću senzaciju napravio je pjenušac Nyetimber iz 2009. godine, koji se proizvodi u Zapadnom Sussexu i prodaje za 40 funti . Svih 14 kušača ocijenilo ga je bolje od 50 posto skupljeg, sjajnog Billecart-Salmon Blanc de Blancs Grand Cru šampanjca. Nyetimber smo prvi put pili u Hakkasanu u Mayfairu prije pet godina i nismo mogli vjerovati da to nije šampanjac. Otada ga redovno pijemo u Londonu jer je taj superiorni engleski pjenušac ravnopravan je mnogim dobrim francuskim šampanjcima.

Drugo iznenađenje bio je Gusbourne Rosé iz 2011. koji je pobijedio odlični šampanjac Ayala Rosé Majeur 9 prema 5. Britanski ekspert Matthew Jukes za The Telegraph je izjavio da ni organizatori tastinga nisu očekivali ovakve rezultate za britanske pjenušce. “U cijeloj svojoj karijeri pisanja o vinu, nikad ne bih vjerovao da bi najstroža francuska nepca engleskim pjenušcima dala prednost pred šampanjcima, ovo je nevjerojatno uzbudljivo,” zaključio je Jukes. Eric Riewer, predsjednik utjecajnog odbora za vina restoranskog vodiča Gault Millau, cijeli je događaj ocijenio impresivnim

Iako su desetljećima jedni od najvećih konzumenata na svijetu, Britanci su tek nedavno počeli razvijati domaću vinsku industriju. Ona pokriva tek jedan posto domaćeg tržišta ali pjenušci su izuzetno popularni. Globalno zatopljenje englesku je klimu učinilo puno pogodnijom za vinogradarstvo, a tlo od krede, slično onome u Champagni, idealno je za pjenušce.

Zbog rastuće popularnosti engleskih vina, prodaja zemljišta za vinograde 2015. je skočila 40 posto. Među kupcima je i francuska šampanjska institucija Taittinger. Kupili su 70 hektara zemlje u Kentu, na području bivše farme jabuka kraj Canterburya. Nyetimber se već nekoliko godina poslužuje umjesto šampanjca na rođendanima Kraljice Elizabete.

Britanska su vina lani dobila ukupno 365 nagrada, 100 više nego 2014., od toga 46 zlatnih. Zadnje dvije berbe bile su rekordne, proizvodi se oko 5 milijuna boca godišnje a do 2020. žele povećati proizvodnju na 10 milijuna boca.Ovo je povijesna prekretnica za britanske šampanjce, rekao je predsjednik Britanskog udruženja trgovaca vinima i žestokim pićima Miles Beale. Vjerojatno je u pravu. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.