Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SAUVIGNON 2015 Josip Galić napokon je napravio zaista dobro vino

galic-sauvignon

Galićevi su sauvignoni stekli stanovitu popularnost prije šest ili sedam godina. Točili su se na čaše u Bistrou Esplanade, uspjeli su ući na vinske liste većine boljih zagrebačkih restorana, te su dobivali uglavnom dobre recenzije.

Radilo se o tipičnim novosvjetskim sauvignonima, s jakim utjecajem drveta, velikim tijelom, i aromama egzotičnog voća, od marakuje koja je česta u sauvignonima, do posve neočekivanih nijansi ananasa i kokosa. Kasnije se ovaj kutjevački proizvođač etablirao nizom graševina, i nekim crnim vinima pa je osvojio desetine lokalnih nagrada, pa je postao opće mjesto slavonske i nacionalne vinske scene.

Jedino što vina više nisu bila osobito dobra: okej, sve su Galićeve buteljke ostavljale dojam korektnosti, ali vas zaista nisu izazivale da ih ponovo pijete, a još manje da prijateljima pričate o njima. I tako sve do sauvignon blanca iz lanjske berbe, koji se stilski dramatično razlikuje od Galićevih prvih sauvignona. Sauvignon iz 2015.godine vino je prepuno tiola (spojeva koji nastaju tijekom fermentacije, i koji su odgovorni za sauvignonove zelene mirise), koje je izrazito mineralno, koje počiva na snažnim kiselinama, i koje je neobično elegantno.

galic sauvignon

Galićev sauvignon iz 2015. godine, u kojem se uopće ne osjeća drvo – premda na Galićevoj web stranici piše kako je 15 posto vina odležalo u drvenim bačvama – jedan je od prvih hrvatskih sauvignona koji asociraju na Sancerre. Njegove arome pokošene trave, šparoga, mladog graška, ogrozda i zelene paprike, udružene sa zaista uzornom, kiselom strukturom i kristalno čistom teksturom, čine Galićev sauvignon jednim od najuzbudljivijih slavonskih bijelih vina iz lanjske berbe, što smo ih dosad kušali. Uz Krauthakerov Vidim, Galićev je sauvignon snažan dokaz da Zlatnu dolinu ne moramo baš uvijek identificirati s graševinom.

Gastroprepruka: Galićev je sauvignon jedno od idealnih vina uz proljetno povrće. Sjajno se slaže i s divljim i s uzgojenim šparogama. U Okrugljaku smo ga pili uz različite sireve, od parmezana do Gligorina ovčjeg sira, čiju je masnoću lakoćom rezao.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.