Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Galićev pinot noir iz 2015. pretvorio se u prilično ozbiljno vino

galic-crni-pinot-2015-g

Kad smo ovog proljeća posjetili novu, dosta spektakularno opremljenu vinariju Galić u centru Kutjeva, kušali smo, naravno, i sva njihova recentna vina. Galićevi enolozi bili su osobito zadovoljni crnim pinotom iz 2015. godine za koji su, koliko se sjećamo, rekli da se izvrsno prodaje u restoranima.

Nama se taj pinot u ono vrijeme početkom svibnja, činio previše voćnim i premalo vinskim, osobito po standardima najplemenitije crne sorte, koju je u našim područjima teško uzgajati i ispravno vinificirati.

galic-crni-pinot-2015-ID

Sasvim je malo hrvatskih pinota koji zavređuju ozbiljniju pažnju, a oni uglavnom dolaze s Plešivice. Pola godine kasnije, par dana prije Svih svetih, dvaput smo probali Galićev Crni pinot iz 2015. Jednom kod kuće, jednom u Kavkazu. Onaj isti koji nas u vinariji nije osobito impresionirao. Oba su kušanja pokazala kako se vino u samo šest mjeseci može skoro dramatično transformirati .

Galićev Crni pinot iz 2015. godine danas je ozbiljno, fino strukturirano vino u kojem se naglašena voćnost pomiješala s laganim aromama dima i kože, koje je dobilo svilenkasti, sortno karakteristični potpis u teksturi i koje tek sada ističe svoju vinsku svježinu.

Riječ je o atraktivnom, vrlo pitkom, lijepom, čistom crnom vinu koje spada među tri ili četiri najbolja hrvatska crna pinota, i koje bismo htjeli ponovo probati za godinu ili dvije jer mislimo da će s vremenom postati još kompleksnije i užitnije.

Gastropreporuka Riječ je o vinu za pečenu govedinu, teletinu, patke, jaču svinjetinu poput CSS-a, ili za tunu i losos s roštilja. U ambicioznijoj varijanti pokušajte s jelima poput boeuf bourguignona ili pašticade. Ovo vino sad je već dovoljno čvrsto i ozbiljno da bi ih moglo podnijeti.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.