Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Umro je Etienne Hugel, suvlasnik jedne od najvažnijih alzaških vinarija

etienne-hugel

U nedjelju 10. travnja u 57 godini preminuo je Etienne Hugel, izvozni direktor i međunarodni ambasador vinarije Hugel. Hugel je jedna od najznačajnijih alzaških vinarija, kako zbog kvalitete vina, tako i zbog  utjecaja na vinarstvo u Alsaceu, i na afirmaciju alzaških vina u svijetu. Kuća  Hugel utemeljena je krajem sedamnaestog stoljeća, a na sadašnju se lokaciju u Riquewihru doselila početkom dvadesetog stoljeća. U drugoj polovici dvadesetog stoljeća Hugeli su bitno utjecali na lokalno vinsko zakonodavstvo, legalizirajući oznake  poput Ventage Tardive (kasna berba). Taj se zakon u vinskim krugovima naziva i Hugelovim zakonom.

Osobito je važno što su Hugeli inzistirali na izvozu alzaških vina: još sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća bazne su se Hugelove linije mogle nabaviti čak i na Baliju, gdje se u ono doba nije prodavalo baš ništa osim australskih i čileanskih vina, te ponešto šampanjaca. Hugel danas izvozi preko 80 posto svoje proizvodnje, u stoitinjak zemalja. Hugelova su vina u raznim kategorijama, od onih temeljnih, do Selection de grains nobles, isporučivala dobru vrijednost za novac. Katkad su znala biti senzacionalna, osobito kada se radilo o tramincima. Sva su Hugelova vina više ili manje uljasta, izrazito aromatična, i umjereno do ekstremno  bogata.

Vinarija Hugel svakako je, uz Trimbach, Zindt Humbrech i Weinbach, najzaslužnija za današnju globalnu popularnost zaista sjajnih alzaških vina. Etienne Hugel nastavlja, nažalost, niz velikih vinskih profesionalaca koji su umrli ovog proljeća, poput Paula Pontalliera iz Chateau Margauxa, Petra Mondavija i  Louisa Latoura.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.