Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SLUČAJ STAGNUMA R Kako je ružičasto vino Frane Miloša zauvijek kompromitiralo Zavod za vinarstvo

stagnum-glavna

Ovih smo dana kušali Stagnum R iz 2015. godine. Riječ je o možda najboljem hrvatskom roseu dosad. No, prije opisa i recenzije tog impresivnog vina, Kult Plave Kamenice želi ispripovijedati priču o nekompetentnosti i mikrokorupciji državne uprave, i o čovjeku koji se uspješno izborio protiv te i takve, nestručne, potencijalno korumpirane državne uprave. 

Frano Miloš jedan je od junaka Kulta Plave Kamenice. Miloševa su vina autentična i ekspresivna, taj čovjek stalno uči, kontinuirano poboljšava svoje Plavce i Stagnume, čvrsto se drži svojih uvjerenja te je, naposljetku, prilično nekonvencionalan. Sve te Miloševe značajke dovele su ga u sukob s hrvatskim Zavodom za vinarstvo: Zavod za vinarstvo ona je institucija koja odlučuje hoće li na etiketi nekog našeg vina pisati oznaka stolno, kvalitetno ili vrhunsko (do ulaska u EU, Zavod je imao istu takvu vlast nad uvoznim vinima, što je, srećom, ukinuto).

Stagnum R-ID

Zavod za vinarstvo i Frano Miloš, najvažniji pelješki vinar uopće, nikada se nisu voljeli. Pa je, eto, Zavod za vinarstvo Miloševe Stagnume katkad označavao kao stolna vina, posve jednako kao što označuje vina koja se u supermarketima prodaju za petnaestak kuna po liri, i koja se, često nejasnoga porijekla, u cisternama uvoze u Hrvatsku.

Danas, kada je i laicima jasno da Stagnumi fenomenalno dozrijevaju, i kada se ne mogu poreći njihove visoke međunarodne ocjene, taj mali zločin sa stolnom oznakom za Stagnum mogao bi se zaboraviti. Da se nije multiplicirao u slučaju prvog ružičastog Stagnuma, koji je prije četiri ili pet godina pokušao doći na tržite pod imenom Stagnum R. Kažemo pokušao, jer je Zavod za vinarstvo naprosto zabranio prodaju Stagnuma R!

U Hrvatskoj na tržište dolazi puno dobrih, nešto vrhunskih, te vrlo, vrlo mnogo jako loših vina. Pa ipak, Zavod za vinarstvo, koji se nikada nije ozbiljnije suprotstavio poplavama beskarakternih, groznih tekućina na hrvatskoj vinskoj sceni, odlučio je zabraniti jednom Frani Milošu da prodaje svoj rose! Zavod je zabranio prvi Milošev rose, premda je kemijska analiza pokazala da je vino posve ispravno.

Zavod je tu sablažnjivu odluku donio na temelju organoleptičke procjene članova svoje kušačke komisije; riječ je o ljudima koji nisu probali puno ozbiljnih svjetskih vina te su usput, što je jednako loše, u impliciranom sukobu interesa.

Primjerice, jedan od važnijih ljudi u Zavodu proizvodi vina baš na Pelješcu, pa ih u demižonima dila po raznim restoranima, po toliko niskim cijenama da je jasno kako se ne može raditi o plavcu malom. Logično je da je taj čovjek ljubomoran na jednog  Franu Miloša, prvog hrvatskog vinara, koji je još prije dvadeset godina probio cjenovnu granicu od dvjesto kuna.

Miloš , hvala Bogu, nije prihvatio odluku o zabrani svog prvog rosea, nego je u Zagrebu sazvao novinsku konferenciju s koje su izvještavali i mediji koji se načelno  ne bave enologijom i gastronomijom. Izbio je nacionalni skandal: cijela je javnost stala na Miloševu stranu, pa se nepotrebno sporni Stagnum R napokon pojavio u trgovinama i restoranima. Frano Miloš, intelektualac težak iz Ponikva, tako je pobijedio nekompetentno i nepošteno tijelo državne uprave. Ružičasti je Stagnum u međuvremenu značajno napredovao.

Da slučaj Miloševa spora sa Zavodom za vinarstvo ne smatramo donekle paradigmatičnim (ne samo za vinsku industriju, nego i za načelne odnose u našem društvu), ovaj bi tekst imao sasvim drukčiji naslov. Poput: “Je li riječ o najboljem hrvatskom roseu?” Vjerojatno jest, s time da još nismo kušali St.Heels iz 2015. godine. Milošev Stagnum R iz lanjske, sjajne berbe, srčano je vino boje ciklame, velikog tijela i energičnih mirisa i okusa. Stagnumom R iz 2015. godine na nosu prvo dominiraju makija i listovi rajčica (kao da je riječ o vrlo mladom plavcu); te se arome kasnije pretvaraju u mlado crveno voće, poput ranih trešanja i višanja, pa čak i brusnica.

Na okusu je vino voćno slatko, ali nimalo komercijalizirano: dapače, radi se o jednom od sasvim rijetkih rosea čijom strukturom dominiraju tanini. Stagnum R iz 2015. vatreno je južnjačko vino, koje pomalo podsjeća na korzikanski rose, i koje svakako morate kušati ovoga ljeta. Želite li piti originalno i dobro.

Gastropreporuka: Svo moguće meso s roštilja osim steakova, plava riba, pršut, stariji ovčji i kravlji sirevi, suhe smokve, dobra crna čokolada.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.