Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MOSAIC Slovenska inačica Roedererova Brut Premiera

mosaic

Louis Roederer jedna je od pet ili šest najboljih šampanjerija, a njen Brut Premier spada među nekoliko najpouzdanijih non vintage šampanjaca. Brut Premier uvijek je luksuzan, živahan, lijepo zaokružen i aristokratski elegantan. Nije stoga neobično što je Michelin, kada je prije sedam godina u Musée d’Orsay slavio stoti rođendan svog kultnog restoranskog Vodiča, bio izabrao baš Brut Premier za šampanjac večeri.

A te se večeri zaista točilo i pilo u potocima. Sretni su gosti mogli birati žele li društvo Guy Savoya, koji je osobno kuhao u jednom kutu glavne dvorane, ili im je veći gušt piti Roederer ispred Manetova Doručka na travi. Slovenska vinarija Jakončič ambiciozni je poduzetnički pothvat, koji katkad uspijeva isporučiti vrlo dobra vina poput Rdeče Karoline, dok povremeno na tržište puštaju, kako bismo to pristojno rekli, pomalo nekontrolirana vina s pogrešnim omjerom cijene i kvalitete, kao što je neopravdano skupi crni pinot.

Jakoncic Mosaic

Mosaic je, pak, kvalitativno govoreći, jedan od njihovih prestižnih proizvoda. Mosaic je pjenušac koji se vinificira šampanjskom metodom, i koji se temelji na rebuli pobranoj s različitih parcela u Goriškim brdima. Mosaic frapantno podsjeća na Roedererev Brut Premier, premda mu, naravno, nedostaju finesa i dubina pravog šampanjca.

Mosaic je širok, gotovo raskošan u tijelu s jakim aroma brioša, citrusa i krušaka, s vrlo intenzivnim i dugotrajnim perlanjem i s dosta solidnom kiselinom. Radi se, zaista, o jednom od vrlo rijetkih pjenušaca s ovih prostora, koji je napravljen u velikom stilu: premda namjerno imitira svoje šampanjske uzore, ta nas imitacija ne bi trebala smetati, i zato što je donekle uspjela, i zato što je cijena tri puta niža. Mosaic je, ukratko, idealna opcija kad Vam je preskup pravi, vrhunski šampanjac.

Gastropreporuka Kozice i škampi, jakovske kapice i kamenice, sušeni, teški sirevi, rižoto, teleći kotleti, pečena piletina, bijele ribe

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.