Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Fenomenalni Chef’s Table vraća se na Netflix s tri nove sezone

bottura-naslovna

Dan nam je danas odmah popravila vijest da se fenomenalna dokumentarna serija Chef’s Table vraća na Netflix i to s tri nove sezone. Režiser David Gelb koji je s dokumentarcem Jiro Dreams of Sushi o najvećem omakase majstoru Jiro Onu postavio nova mjerila za filmove o hrani, potpisuje i 16 novih epizoda.

U moru televizijskih emisija o hrani,  Gelbovu seriju izdvaja divna fotografija, razumijevanje hrane i njegova sposobnost da otkrije duboke motive i osjećaje kuhara koji su stvorili neke od najboljih restorana svih vremena. Gelbove epizode su prije svega priče o ljudima. “Sve emisije o hrani danas imaju voditelje. Naša nema. Ne objašnjavamo kako kuhati. Naše priče pokreće psihologija i karakter likova”, izjavio je Gelb za Eater, “Uvjeren sam da kuhari sami mogu najbolje ispričati svoje priče”.

nilsson

Magnus Nillson

U prvoj sezoni gledali smo pionirsku borbu Massima Botture za modernu talijansku kuhinju, radikalnu utopiju Francisa Mallmanna, otkrili smo kako Niki Nakayama uravnotežuje svijet i kako je Magnuss Nilsson preokrenuo pojam visoke kuhinje u zabačenom skandinavskom selu, upoznali brutalnu radnu etiku Dana Barbera i posvećenost Bena Shewryja. Line-up za iduće tri sezone najavljuje opsesivno gledanje. Pogledajte ovo:

 

Chef’s Table – 2. sezona – 27. svibnja

Alex Atala (Dom, Brazil)

Ana Roš – Hiša Franko – Slovenija

Dominique Crenn – Atelier Crenn – San Francisco

Enrique Olvera – Pujol – Meksiko

Grant Achatz – Alinea – Chicago

Gaggan Anand – Gaggan – Tajland

Chef’s Table – 3. sezona – 2016.

Alain Passard – L’Arpege – Francuska

Michel Troisgros – Maison Troisgros – Francuska

Adeline Grattard – Yam’Tcha – Francuska

Alexandre Couillon – La Marine- Francuska

Chef’s Table – 4. sezona – 2017.

Nancy Silverton – Mozza – Los Angeles

Ivan Orkin – Ivan Ramen – SAD i Japan

Jeong Kwan – Chunjinam Hermitage i Baekyangsa Temple – Južna Koreja

Nancy Silverton – Mozza – SAD

Tim Raue – Restaurant Tim Raue – Njemačka

Virgilio Martinez – Central – Peru

Vladimir Mukhin – White Rabbit – Rusija

Na listi nema nijednog španjolskog kuhara. Autori kažu da je ih je toliko koje žele snimiti da će im posvetiti cijelu jednu sezonu serije Chef’s Table, kao što su treću sezonu posvetili Francuzima. Svaka epizoda rezultat je intenzivnog dvotjednog snimanja, svaka priča je ispričana drugom metodom i sve priče u jednoj sezoni serije nadopunjavaju se tako da zaokruže jedan esej.

U trećoj sezoni serija govori o francuskoj kuhinji u vremenu. Tradiciju predstavlja Passardov autoritet, suvremenost mlada i ambiciozna Adeline Grattard a budućnost najavljuju inovacije Alexandrea Couillona. Neki su se chefovi sami javili producentima, a neke, poput Passarda, jedva su dobili.


Najzaslužniji za nastanak serije Chef’s Table bio je Gelbov dokumentarac Jiro Dreams of Sushi. Gelb je na seriji pročeo raditi prije nego je snimio Jira. Kad je Netflix je otkupio prava na prikazivanje dokumentarca, statistike gledanosti su ih zapanjile. Otkrili su publiku za koju nisu znali da postoji.

Za Gelba, Jiro je bio prekretnica jer je na tom projektu shvatio da s malim produkcijim timom i izuzetnim likovima kakav je Jiro Ono, može napraviti promjenu kakvu želi u filmovima o hrani. Jiro Dreams of Sushi otvorio mu je vrata najboljih kuhara na svijetu. Passard je, primjerice, pristao na snimanje samo zato jer je gledao Jiro Dreams of Sushi, a Troisgrosa je nagovorio sin koji je zbog Jira pogledao i prvu sezonu Chef’s Table. Vizualna inspiracija za seriju bio je BBC-jev Planet Earth. Gelb je nije ni pomišljao nuditi kablovskim i tradicionalnim televizijskim kućama. Odmah je otišao na Netflix.

nakayama web

Niki Nakayama

Nakon prve sezone, Gelb kaže da je proces snimanja definiran. Najteže je odabrati kuhara koji je istovremeno vrh u svom području, dobar pripovjedač, ima zanimljivu priču i osebujan karakter. Kuhari u seriji Chef’s Table otkrivaju trenutke koji su im odredili život, svoje najveće nesigurnosti, neuspjehe i situacije koje su ih izgradile. Povjeravaju kako njihov posao utječe na njihove privatne živote i što ih pokreće.

Osim Gelba koji je i izvršni koproducent serije, epizode ponovno režiraju Clay Jeter, Andrew FriedBrian McGinn te Abigail Fuller. Naš posao je, kaže Gelb, ispričati ljudima priču koja će im omogućiti da nešto bolje razumiju, nauče, da otvore raspravu i općenito rastu. Njega su, kaže, najbolji kuhari na svijetu naučili da vrhunske stvari može raditi tek kad nauči izgraditi tim i svojim ljudima dati puno povjerenje. “To me oslobodilo”, rekao je Gelb, “Nikad nitko nije uspio sam”.

 

 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.