Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PINK DAY ZAGREB Stiže najveći hrvatski festival roséa dosad

pink-day

Četvrto izdanje festivala ružičastih vina i pjenušaca Pink Day Zagreb održat će se malo izvan svog uobičajenog termina na Dan žena. Datum je pomaknut na 19. ožujka kako bi se mogao održati na tradicionalnom mjestu u Muzeju Mimara, ali je zato festival najveći dosad.

U Zagreb će stići 100 hrvatskih i stranih proizvođača roséa koji će se u B2B segmentu sastati s distributerima, restoraterima, sommelierima i kritičarima, radionice vode predavači iz Slovenije i Italije. Festival u festivalu Green in Pink, na kojemu se predstavlja petnaestak odabranih hrvatskih proizvođača ekstradjevičanskih maslinovih ulja, ove bi godine mogao dobiti posebnu pažnju. Najtemeljitiji vodič za ekstradjevičanska maslinova ulja Flos Olei upravo je proglasio Istru najvažnijim svjetskim proizvođačem tih ulja. 

pink day kolaz

Pink Day Zagreb organizira udruga Women on Wine/WOW koja je u četiri godine okupila više od 100 članica. Jezgra udruge su žene koje se profesionalno bave vinom, enologinje, vlasnice vinoteka, stručnjakinje za vinski marketing i evente, novinarke, kušačice vina, a velik broj novih članica su entuzijastice i žene koje žele više doznati o vinu. 

Rast festivala Pink Day na neki se način podudara s rastom popularnosti roséa, koji još ne uživaju u potpunosti status koji zaslužuju. Izvorno je zapravo bio zamišljen kao festival pjenušaca, ali kako ih tada u Hrvatskoj nije bilo dovoljno a šampanjci su objektivno bili preskupi, sretno je redefiniran u festival roséa s proširenim, kulturnim i humanitarnim karakterom.

Pink Day ima dvojaki značaj, on afirmira rosée ali i ružičastu simboliku odnosno poziciju žena na vinskoj sceni. “Rosée su smatrali i i još ih ponegdje smatraju drugorazrednima, izuzetak su donekle oni iz Provanse”, kaže predsjednica udruge WOW i direktorica festivala Sanja Muzaferija, “Brojne članice udrugeWOW i ja kao osnivačica, dolazimo iz svijeta kulture, mode, filma, kazališta, dizajna i kao žene u vinu nas isprva nisu shvaćali ozbiljno”.

Pink Day utoliko je više od festivala. “On je moja vizija o pozitivnom, kulturnom, profinjenom elegantnom, nježnom i lepršavom predljetnom vinu i festivalu”, kaže Muzaferija. Da tu viziju dijeli sve više ljudi, pokazuje i širenje festivala izvan Hrvatske. Ove će se godine 7. travnja u Mariboru održati prvi slovenski Pink Day.

Humanitarna akcija Pink Tuesday održat će se na tradicionalni datum održavanja festivala 8. ožujka, u vidikovcu Zagreb 360° na Trgu Bana Jelačića. Nositelj akcije je Udruga Dora uz pojačanje Lions Kluba Zrinjevac i međunarodne udruge poslovnih žena Zonta, a donacije će se prikupljati za financijsku podršku djevojci s izvrsnim akademskim uspjehom.  Ove godine Pink Day počinje suradnju s Viberom i Uberom, a službeni afterparty održat će se u Sherry’s Wines & Bites u Ilici 73.

  

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.