Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

CONO SUR OCIO 2013. Čileanski pinot noir s 95 bodova u Wine Advocate

ocio-g

Cono Sur iz čileanske doline Casablanca, jedna je od vinarija kćeri Conche y Toro, najvažnije južnoameričke vinske tvrtke. Ocio je vino iz luksuzne linije Cono Sura i vjerojatno najbolji južnoamerički crni pinot, sigurno najbolji od onih koje smo dosad mogli kušati. Ocio iz 2013. potječe iz škole tipičnih američkih crnih pinota. Za razliku od klasičnih burgundskih pinota koji su zaigrani, višeslojni i imaju lagano izražene kiseline i tanine, kod Ocija dominiraju voće i čokolada, beskrajno je elegantan, lagano zadimljen i sa 14 posto alkohola umjereno alkoholan za američki crni pinot.

Ocio zapravo podsjeća na oregonski Archery Summit ili na kalifornijske Kosta Brown i Littorai, dakle na vina koja su uspjela ispoljiti snagu Novog svijeta a zadržati glavne značajke najplemenitije francuske crne sorte. Svježina Ocija povezuje njegov američki karakter s burgundskim naslijeđem. Rijedak je užitak piti tako bogato i raskošno, a istodobno svježe i baršunasto vino.

Ocio je jedan od malobrojnih primjera pristupačnog luksuza na hrvatskom tržištu. Na polici košta oko 350 kuna, što je konkurentna svjetska cijena. Na web stranici Wine Searcher može se vidjeti da je najniža cijena tog vina 310 kuna, a najviša preko 450 kuna. Zadovoljstvo koje pruža Ocio zaista je jedinstveno iskustvo, kakva inače nude samo velika i mnogo skuplja vina. Časopis Wine Advocate koji se bavi ocjenjivanjem vina i donedavno je bio u vlasništvu velikog Roberta Parkera, Ociju iz 2013. dao je 95 bodova, što je najviša međunarodno relevantna ocjena za neki južnoamerički pinot noir.

Gastronomska preporuka Ocio je vino za najbolju janjetinu i steakove te za veliku, vrhunsku divljač. Budući da je kompleksnost ovog vina bogomdana za zemljane arome i okuse, druga opcija su bijeli tartufi. Njih u Istri tko zna zašto i dalje serviraju s bijelim vinima, što je valjda najgori faux pas istarske gastronomske scene. Tartufi zahtijevaju moćna crna vina.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.