Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ROYAL INDIA Ljuti curry house podno Katedrale

indijski-glavna

Royal India prvi je pravi etnički restoran otvoren u Zagrebu. Svi drugi etnički restorani, bili oni vrhunski japanski, kineski ili gablec-bosanski, svoje su jelovnike i stil kuhanja prilagođavali i još uvijek prilagođavaju, ukusima koje njihovi vlasnici i voditelji smatraju prihvatljivima za hrvatsku publiku. Za razliku od njih, Royal India u ulici Kaptol 27 je autentičan.

Tamo sve miriše po korijanderu, fenugreeku, kardamomu i kurkumi, kao u nekom curry houseu u indijskim i pakistanskim dijelovima Londona. Dim mirisnih štapića napada vas dok se spuštate u neugledni kaptolski podrum gdje je smješten Royal India i smiruje nos i nepce prije nego što ga kuhari izlože žestokom i jedinstvenom vatrometu pravih indijskih začina.

U Royal Indiji dosad smo jeli barem dvadesetak puta, pa se možemo smatrati mjerodavnima za procjenu stvarnih dometa restorana. Među predjelima briljiraju pakore, jastučići od tijesta punjeni graškom i krumpirom te samose, karfiol sa slatkim čilijem. Klasična angloindijska juha mulligatawny ne zaostaje za britanskim uzorima, dok je juha od rajčica s korijanderom minijaturno i ultraaromatično remek djelo.

Salate su, nažalost, dosta slabe i nezanimljive. Tandoori je uglavnom presuh, što je i normalno s obzirom na slabe sastojke poput piletine iz supermarketa. Bilo bi ipak zanimljivo da pokušaju napraviti tandoori s malim janjećim butovima. Riječ je o jednom od jela na kojemu je londonski Tamarind postao prvi indijski restoran u Europi koji je dobio Michelinovu zvjezdicu.

royal-india-biryani1

Kada je riječ o curryima, murgh s tamnim pilećim mesom uvjerljivo je najslasniji u Royal Indiji. Tikka butter masalu rade s pilećim prsima koja u curryu još i mogu funkcionirati, ali murgh bismo prije preporučili. Curry s kozicama veliko je razočarenje. Kozice imaju plastičnu teksturu i totalno su bezukusne, izgleda kao da su unaprijed skuhane. Biryani, jelo od riže s masom začina, suhog voća, oraščića i drugih dodataka ovisno o varijanti, stvarno je dobar.

Riža koja se servira kao prilog je prvorazredna i opojno miriše, baš kao i naan, njihova veličanstvena indijska pogača. Ne naručite li naan, kao da niste ni bili u Royal Indiji. Osoblje je jako ljubazno i uputit će vas u stupnjeve ljutine koje možete birati za svako jelo. Mjere se od 1 do 5 na europskoj i 1 do 5 na indijskoj ljestvici. Dobro je ostati koncentriran i ne pomiješati dvije ljestvice. Indijska trojka žestoko prži i natjerat vas da se preznojite, a od četvorke bi se mogli bespomoćno rasplakati. Najljuća jela izgledaju kao da u njima koriste bhut jolokiu čija ljutina može doseći više od milijun scovillea (Tabasco, primjerice, ima oko 5000 scovillea).

Vinska lista je nažalost katastrofalna. Uz ovako začinjenu hranu u Royal Indiji morali bi držati tramince, rizlinge, grüner veltlinere, rosee i pjenušce. Umjesto toga, imaju samo dvije solidne malvazije i jednu pristojnu graševinu pa ste osuđeni na indijsko pivo Cobru, što pridonosi autentičnom ugođaju, ali zapravo nije optimalan izbor uz ovu vrstu indijskog kuhanja. Ako uzmemo u obzir važnu činjenicu da nije skupa, uz još malo ozbiljnog i ambicioznog rada Royal Indija bi mogla postati jedan od vodećih zagrebačkih restorana.

 

Jeli ste u Royal India? Podijelite dojmove

 

ROYAL INDIA
Kaptol 27, Zagreb

HRANA 3/5  AMBIJENT 2/5  POSLUGA 3/5
sve kreditne kartice

Kako su recenzenti vodiča The Truffle ocijenili Royal India, možete pogledati OVDJE
VISA Inspire_logo_web copy

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.