Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ROYAL INDIA Ljuti curry house podno Katedrale

indijski-glavna

Royal India prvi je pravi etnički restoran otvoren u Zagrebu. Svi drugi etnički restorani, vrhunski japanski, kineski ili bosanski, jelovnike i stil kuhanja prilagođavali su i još ih prilagođavaju ukusima koje njihovi vlasnici i voditelji smatraju prihvatljivima hrvatske publike. Za razliku od njih, Royal India u ulici Kaptol 27 je autentičan.

Tamo sve miriše po korijanderu, fenugreeku, kardamomu i kurkumi, kao u curry houseu u indijskim i pakistanskim dijelovima Londona. Dim mirisnih štapića obavija vas dok se spuštate u neugledni kaptolski podrum gdje je smješten Royal India, i smiruje nos i nepce prije nego ga kuhari izlože žestokom i jedinstvenom vatrometu pravih indijskih začina.

U Royal Indiji dosad smo jeli barem dvadesetak puta, pa se možemo smatrati mjerodavnima za procjenu stvarnih dometa restorana. Među predjelima briljiraju samose, jastučići od tijesta punjeni graškom i krumpirom i pakore od karfiola sa slatkim čilijem. Klasična angloindijska juha mulligatawny ne zaostaje za britanskim uzorima, dok je juha od rajčica s korijanderom minijaturno i ultraaromatično remek djelo.

Salate su, nažalost, dosta slabe i nezanimljive. Tandoori je uglavnom presuh što je i normalno s obzirom na slabe sastojke poput piletine iz supermarketa. Bilo bi ipak zanimljivo da pokušaju napraviti tandoori s malim janjećim butovima. Riječ je o jednom od jela na kojemu je londonski Tamarind postao prvi indijski restoran u Europi s Michelinovom zvjezdicom.

royal-india-biryani1

Kada je riječ o curryju, murgh s tamnim pilećim mesom uvjerljivo je najslasniji u Royal Indiji. Tikka butter masalu rade s pilećim prsima koja u curryu još i mogu funkcionirati, ali murgh bismo prije preporučili. Curry s kozicama veliko je razočarenje. Kozice imaju plastičnu teksturu i totalno su bezokusne, kao da su unaprijed skuhane. Biryani, intenzivno začinjeno jelo od riže suhog voća, oraščića i drugih dodataka ovisno o varijanti, stvarno je dobar.

Riža koja se servira kao prilog je prvorazredna i opojno miriše, baš kao i naan, njihova izvrsna indijska pogača. Ne naručite li naan, kao da niste ni bili u Royal Indiji. Osoblje je jako ljubazno i uputit će vas u stupnjeve ljutine koje možete birati za svako jelo. Mjere se od 1 do 5 na europskoj i 1 do 5 na indijskoj ljestvici. Dobro je ostati koncentriran i ne pomiješati dvije ljestvice. Indijska trojka žestoko prži i natjerat vas da se preznojite, a od četvorke bi se mogli bespomoćno rasplakati. Najljuća jela izgledaju kao da u njima koriste bhut jolokiu čija ljutina može doseći više od milijun scovillea (Tabasco, primjerice, ima oko 5000 scovillea).

Vinska lista je nažalost katastrofalna. Uz ovako začinjenu hranu u Royal Indiji morali bi držati tramince, rizlinge, grüner veltlinere, rosee i pjenušce. Umjesto toga, imaju samo dvije solidne malvazije i jednu pristojnu graševinu pa ste osuđeni na indijsko pivo Cobru, što pridonosi autentičnom ugođaju ali nije optimalan izbor uz ovu vrstu indijskog kuhanja. Uzmemo li u obzir važnu činjenicu da Royal India nije skupa, uz još malo ozbiljnog i ambicioznog rada mogla bi postati jedan od vodećih zagrebačkih restorana.

Jeli ste u Royal India? Podijelite dojmove

ROYAL INDIA

Kaptol 27, Zagreb

HRANA 3/5  AMBIJENT 2/5  POSLUGA 3/5

sve kreditne kartice

VISA Inspire_logo_web copy

Kako su recenzenti vodiča The Truffle ocijenili Royal India, možete pogledati OVDJE

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.