Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

BISTROT Kako pariška gostionica živi u centru Zagreba

bistrot

Bistrot Hemingway ima potpuno zaokružen koncept kakav je rijetkost u Hrvatskoj. Od bijelih keramičkih pločica, slika Brigitte Bardot na zidovima do romantičnih bijelih grana i velike crne svinje nad ulaznim vratima, Bistrot u svakom detalju ostavlja dojam moderne i nostalgične pariške gostionice preseljene u samo srce Zagreba, na Trg maršala Tita.

Jelovnik, imitacija novina s naslovom Moveable Feast, još je jedna duhovita posveta Ernestu Hemingwayu i njegovim istoimenim pariškim memoarima. Vlasnik Bistrota Mario Kovačević svoj lanac barova i klubova odavno je nazvao po jednom od najvećih američkih književnika, kojim je očito fasciniran. I Bistrot je otvoren u dijelu zagrebačkog Hemingwaya, kafića kojeg smo u vrijeme Crno bijelog svijeta zvali Mali Kavkaz, zbog blizine pravog Kavkaza. Mali Kavkaz tih je godina bio utočište ljudi koji nisu imali novaca da piju u mnogo skupljoj Kazališnoj kavani ali, eto, sve se mijenja.

Koncept pariškog uličnog restorana prebačenog u centar Zagreba u Bistrotu se nastavlja kroz sadržaj jelovnika. Kao svaki bistro, i Bistrot nudi omlete i dosta jela od jaja, sendviče i salate. Tu su i neizbježna juha od luka, nekoliko tjestenina i rižota, biftek, janjeći kotleti, tuna, losos i brancin. Jelovnik je, dakle, jednostavan, bazičan i konkretan, kao i kuhinja u autentičnim pariškim bistroima.

Bilo bi zgodno da uz meso serviraju bearnaise umak koji je gotovo neizbježan pratitelj pečene govedine u starim pariškim gostionicama. Kako bi kuhanje u Bistrotu bilo donekle nostrificirano, kao signature dish uz juhu od luka uvršten je ajngemahtec, a uz biftek pileći pohanci. Vinska karta uglavnom je hrvatska, s nešto francuskih utjecaja.

https://www.instagram.com/p/BB5TsHZw7uj/?taken-by=kultplavekamenice

Posebno upozoravamo na Bloody Mary koji im je spektakularan sa svim dodacima, uključujući i savršeno hrskavu pancetu. Cijene su jako korektne. Velike salate koje mogu biti samostalna jela koštaju od 28 do 48 kuna, tjestenine i rižota oko 50 kuna, a većina jela oko 70 kuna (osim naravno, steakova i lososa).

 

 

Jeli ste u Bistrou Hemingway? Podijelite dojmove

 

BISTROT HEMINGWAY
Trg Maršala Tita 1, Zagreb


VISA Inspire_logo_web copy

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.