Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dva solidna vina iz grozne berbe

ilocki-pravi
Godina 2014. donijela je najgoru berbu u novijoj povijesti hrvatskog vinogradarstva. Pojedini ugledni proizvođači poput Frane Miloša i obitelji Tomac, odlučili su da neće buteljirati vina iz 2014. obilježene kišom i svim mogućim bolestima. Većina onih koji su buteljirali, proizveli su ispodprosječna vina, s vrlo rijetkim iznimkama poput Matoševićeva sauvignona Neo. Iločki su podrumi, pak, uspjeli napraviti sasvim solidna vina, osobito u njihovoj srednjoj kategoriji koja u supermarketima i vinotekama Iločkih podruma košta između 50 i 70 kuna za buteljku.

Uspjeh Iločkih podruma i u tako teškoj, neprijateljskoj berbi, treba pripisati najboljem terroiru za bijela vina u Hrvatskoj (mislimo, naravno, na Principovac), kao i sjajnoj enologinji Veri Zimi koja se zadnjih godina prometnula u jednu od najvećih hrvatskih vinarskih zvijezda.

grasevina-traminac1

Vrhunska graševina Iločkih podruma iz 2014. pokazuje vrlo dobru ravnotežu voća, mineralnosti i kiselina s onim prekrasnim, prepoznatljivim medenim aftertasteom, karakterističnim za sva vrhunska iločka vina. Koncentracija je, naravno, znatno manja nego u prethodne tri sjajne berbe, ali definitivno je riječ o najkompetentnije napravljenoj graševini iz 2014. Uostalom, izborila je titulu najboljeg hrvatskog suhog bijelog vina na nedavnom ocjenjivanju u Esplanadi.

Gastropreporuka Kulen, mladi pršuti, panceta, kozji sirevi, ali i sarma i buncek s kiselim zeljem i restanim krumpirom

grasevina-traminac2

Iločko je vinogorje najpoznatije po tramincu, koji u dobrim godištima i u suhoj varijanti podsjeća na velike alzaške gewürztraminera, dok je u slatkim izvedbama ponekad među najboljim europskim desertnim vinima. Traminac iz 2014. zadržao je svoju instantnu prepoznatljivost na nosu s aromama ruže i lycheeja, dok se na okusu osjeti lakoća netipična za to klasično, veliko, masivno vino, što je sve posljedica kišne berbe. Bez obzira na sve, ovaj traminac i u teškoj godini zadržava status vodećeg u zemlji.

Gastropreporuka Štrukle, springrollsi, ne previše ljuti curry, štrudl s jabukama

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.