Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

13 najvažnijih hrvatskih malih vinara koji su stvorili modernu domaću vinsku scenu

vinari-najutjecajniji

U četvrtak popodne u Carpacciu smo popili buteljku Stagnuma iz 2007. godine. Dekantiran dva sata ranije, ovaj se Stagnum riješio volatilne kiseline, pa se pretvorio u jedan od najboljih plavaca koje smo probali: balzamičan, gladak, pun zrelih tanina i svjež. Dan ranije u Ab Ovu pili smo podjednako staro pijemontsko vino, sa sličnom teksturom, sličnim balzamičnim i dubokim voćnim crtama i sličnim autentičnim izražajem. Što nas je potaknulo na ovu inventuru velikih vina malih hrvatskih vinarija, koje su zapravo, uz četiri velike tvrtke (Badel, Laguna Belje i Iločki podrumi) presudno utjecale na rast kvalitete hrvatske vinske industrije. Ova je lista vrlo diskriminativna, jer ne podrazumijeva samo kvalitetu vina, nego i utjecaj pojedine vinarije (pa zato na listi nema, primjerice, Branka Mihalja čiju graševinu smatramo najboljom u Hrvatskoj, ali koja nema nikakav utjecaj na naše vinsko tržište. Isto vrijedi i za gospođu Antunović u Erdutu, kao i za nekoliko skupih, dobrih ali ipak nevažnih plavaca i Dingača. Evo, dakle, liste najvažnijih hrvatskih malih vinarija.

ISTRA

1. Kozlović

Gianfranco Kozlović najveći je hrvatski mali vinar, koji je svojom baznom malvazijom postavio univerzalni kriterij kvalitete za taj tip vina, dok je ambicioznijim buteljkama, prije svega novom Santa Luciom i Selekcijom, naznačio da malvazija može postati veliko svjetsko vino.

2. Matošević

Kao što smo milijun puta napisali, Ivica Matošević izmislio je ideologiju istarskog vinarstva, koje je pokorilo hrvatske restorane i hotele. A njegova Antiqua jedno je id najboljih hrvatskih vina ikada.

3. Coronica

Moreno Coronica definirao je malvaziju kao slano, mineralno vino s fenomenalnim gastronomskim potencijalom. No, Coronica je mnogo značajniji zbog terana. Njegov Gran Teran pokazao je da Istra može biti zemlja velikih crnih vina, proizvedenih od autohtone sorte.

4. Clai

Giorgio Clai onaj je rubni istarski vinar, bez čijih vina ni jedna ozbiljna vinska industrija nije potpuna, Clai je pionir prirodnih vina u Hrvatskoj.

BREGOVITA HRVATSKA

1. Tomac

Obitelj Tomac vjerojatno je najvažniji mali proizvođač vina u Hrvatskoj, jer su njihovi eksperimenti međunarodno valorizirani. Tomci su toliko ozbiljni i gladni učenja, da od njih s prilično velikom sigurnošću možemo očekivati svjetski vrijedne dosege.

2. Korak

Velimir Korak jedan je od najboljih hrvatskih enologa. Gospodin Korak hrvatsku je vinsku scenu godinama učio kulturi proizvodnje vrhunskih vina. I danas nam je žao što se nije dovoljno strasno posvetio rizlingu.

SLAVONIJA

1. Krauthaker

Vlado Krauthaker možda je najvažniji hrvatski privatni vinar uopće. Krauthaker dominira u svim mogućim boljim žanrovima: od baznih buteljiranih graševina za masovne restorane i supermarkete, preko briljantnih crnih vina poput Mercsa, do genijalnih slatkih vina koje otkupljuje Heston Blumenthal. Nekako nam je žao što se Krauthaker upustio u lošu avanturu s jeftinim i beskarakternim vinima, koja ne zaslužuju nositi njegovo ime.

2. Enjingi

Ivan Enjingi osvojio je prvu zlatnu medalju za Hrvatsku na Decanterovim Svjetskim nagradama. Enjingi spada među svega nekoliko vinara koji su stvorili novu hrvatsku vinsku industriju.

DALMACIJA I PELJEŠAC

1. Frano Miloš

Frano Miloš bio je prvi hrvatski kultni vinar. Njegov je Stagnum prije više od dvadeset godina probijao sve ondašnje kriterije cijena. Danas je Miloš etablirani proizvođač, koji može odležavati svoje vrhunski vino punih deset godina. Stagnum iz 2008. ovih dana izlazi na tržište

2. Zlatan Plenković i Andro Tomić

Plenković i Tomić udružili su se prije 28 godina, da bi proizveli prvi Zlatan plavac. Ubrzo su se razišli, što nije naškodilo ni jednom ni drugom. Plenković i Tomić postali su najjači dalmatinski vinski brendovi, sa zaista puno dobrih vina.

3. Bura

Obitelj Bura-Mrgudić s Pelješca nemoguće ja zaobići u bilo kakvom ozbiljnom pregledu najvažnijih hrvatskih vina, jer neke njihove buteljke, poput Dingača Bura iz 2005. godine, spadaju u najbolja vina ikad proizvedena u Hrvatskoj, koja su na međunarodnoj sceni promijenila imidž hrvatske vinske industrije.

4. Ernest Tolj

Ernest Tolj doveo je u Hrvatsku Michela Rollanda, najutjecajnijeg vinskog konzultanta ikada i igdje, koji je u naše vinarstvo uveo niz novih praksi. Toljevi Dingači iz godine u godinu spadaju među najpreciznije napravljena hrvatska vina.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.