Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na finom ručku u Plavom podrumu Badel je predstavio svoja nova vina. Neka su izvrsna

badel-bijela (1)

Degustacija u Plavom podrumu jučer je počela najjednostavnijim novim vinom Daruvarske vinarije. Riječ je o graševini iz 2017. godine, koja će se napuniti u nekih 250 tisuća buteljki i prodavati po cijeni od 30 kuna. Vino je čisto, svježe, aromatično, relativno niskoalkoholno (11,8 posto), lakopitko i predstavlja odličnu vrijednost za novac. Ta je graševina ujedno u središtu Badelova rebrandinga daruvarskih vina, koja na proljeće dolaze na tržište s novim etiketama, kao i s novim stilom vinifikacije: stare su daruvarske graševine imale relativno puno neprevrelog šećera. Nove su posve suhe.

Zatim smo probali tri verzije graševine, koja će koštati oko 55 kuna. Enolozi još odlučuju o konačnom cuveeu, a nama se svidjela mineralnost i slanost u jednom, te kremoznost i sočnost u drugom uzorku. Sauvignon iz 2017. bio je daleko najbolje vino bijelog dijela jučerašnjeg kušanja: ekspresivan, zelen i jako bogat na nosu te naglašeno hrskav, pun privlačne kiseline u ustima, ovaj bi sauvignon s obzirom na cijenu od 55 kuna mogao biti jedan od hitova sezone.

Poslije bijelih vina, kušali smo pet Korlata Supreme iz 2013. godine. Korlat Supreme je linija koja se ne prodaje u trgovinama, nego je namijenjena isključivo restoranima, barovima i hotelima. Merlot iz 2013. godine zaokružen je, topao, elegantan, sočan , bogat i spreman za uporabu, cabernetima treba ponešto vremena, dok je syrah poslije 45 minuta u čaši prilično procvao. Začinski elementi zamijenili su dim barriquea, a vino je postalo oblo i elegantno. 

No, uvjerljivo najatraktivnije vino ove degustacije bio je još neimenovani cuvee. Riječ je o novom vinu iz linije Korlat Supreme, sastavljenom od 45 posto cabernet sauvignona, 30 posto syraha i 25 posto merlota. Cabernet daje kičmu, sryah dodatnu aromatičnost i karakter, a merlot voćnost, sočnost i mekoću koja zaokružuje cabernetove tanine. Ovaj cuvee spada među trenutno najbolja crna vina u Hrvatskoj, pa nam je prilično žao što se ne može kupiti.

Poslije degustacije, u kojoj je svojim komentarima aktivno sudjelovala sommelierka i vlasnica Plavog podruma Daniela Kramarić, uslijedio je sjajan dugački ručak, koji je uključivao briljantne sirove škampe, ali i naizgled skromna jela poput neodoljive maneštre od graha i hobotnice ( maneštra se perfektno složila s crnim vinima), da bi završio raskošnim desertom od čokolade i kokosa, uz koji se posluživao port.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.