Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Badelov Bijeli Cuvee  2015. vrlo je dobra vrijednost za novac

badel-cuvee-web

Badelova vinska divizija ubrzano se modernizira. Uz odluku o prelasku većine brandova na navojne čepove, Badel se ispravno upustio u borbu u najprodavanijoj kategoriji buteljiranih vina: onoj koja na policama samoposluživanja košta između 30  40 kuna, i u kojoj zasad dominiraju Laguna, Iločki podrumi i Belje.

Badelov Benkovački Cuvee napravljen od syraha, caberneta i merlota iz sjevernodalmatinskih vinograda, uz Laguninu je Terra Rossu možda najbolje domaće crno vino u tom rangu cijena, dok je Bijeli Cuvee prilično novi proizvod kojeg nismo uspjeli pronaći ni na Badelovoj web stranici.

badel-bijeli

Bijeli Cuvee iz 2015. godine sastavljen je od graševine, sauvignona i chardonnaya iz Badelove daruvarske vinarije. Riječ je o laganom, voćnom, pitkom i zaokruženom vinu dizajniranom da se pije za ručak, ili samo kao aperitiv i piće za gašenje žeđi. Bijeli je Cuvee tehnički skoro perfektan, a 12 posto alkohola optimizira njegovu svakodnevu uporabu.

Četiri ili pet grama rezidualnog šećera posljedica su dugogodišnjeg stila Badelovih kontientalnih vinarija. Više bismo voljeli da je vino potpuno suho jer bi mu to dalo jaču dozu svježine i hrskavosti, dakle značajki koje se zadnjih godina najviše traže na domaćem tržištu buteljiranih vina. No, s obzirom na voćnost, aromatičnost i tehničku korektnost, Badelov Bijeli Cuvee predstavlja vrlo dobru vrijednost za novac (košta oko 30 kuna), te će se na policama supermarketa uspješno nositi s iločkim i beljskim bijelim vinima.

Gastropreporuka Zbog  ponešto rezidualnog šećera, ovo bi se vino moralo slagati sa svim mogućim salatama, kao i sa naglašeno začinjenom istočnjačkom hranom. Jače rashlađeno, trebalo bi ići dobro uz malu, prženu plavu ribu, te uz svježe i dimljene  pastrve.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.