Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Glasoviti španjolski parfumer Ramon Monegal napravio je parfem inspiriran Kozlovićevom malvazijom

malvasia-parfem

Nedavno smo, nakon spektakularne parfemske večere održane u Noelu, ponovno razgovarali sa suorganizatorom Jurajom Sotošekom Rihtarcem, fanatičnim ljubiteljem parfema, dobrim poznavateljem industrije nišnih parfema i blogerom. Nakon što je zagrebačkoj publici pokazao da hrana, kokteli i parfemi mogu sjajno funkcionirati kao posebno gastronomsko iskustvo, Sotošek se posvetio svom relativno novom interesu, istraživanju mogućih veza parfema i vina.

Vino i parfemi teško su spojive kategorije, u gastronomiji vjerojatno i nespojivi, ali nije teško razumjeti zašto ljude koji vole parfeme privlači kompleksnost i aromatika vina. Parfumere godinama intrigiraju procesi u kojima vina razvijaju arome i način na koji bi se specifične vinske harmonije aroma, od mineralnih preko cvjetnih i voćnih do tercijarnih, mogle prenijeti u parfeme inspirirane vinima. Prije pet godina, specijalizirani su portali pisali o američkoj liniji Kelly & Jones Wine Notes Collecton koju je razvila njujorška parfumerka Kelly Jones nakon što je otkrila strast prema vinima. Već se nekoliko godina povremeno organiziraju eventi na kojima sommelieri i parfumeri pokušavaju pronaći najbolje pairinge parfema i vina, jedan od najkomentiranijih pokušaja bio je onaj Talijana Marca Valentinija, sommeliera koji je eksperimentirao s pairingom vina s parfemima, različitim teksturama tkanina i slično. No, jedna od svakako najzanimljivijih priča na ovu temu uključuje jednog od najcjenjenijih španjolskih parfumera Ramona Monegala i istarsku vinariju Kozlović.

Ramon Monegal

Ramon Monegal dolazi iz duge obiteljske linije parfumera, Barcelona je uz Pariz tradicionalni svjetski centar parfumerstva. Smjeli, moćni, zanatski besprijekorni niche parfemi pod njegovim imenom proslavili su se sredinom 2000-tih, nakon što je Monegal već izgradio profesionalni status kao kreativni direktor i potpredsjednik glasovite španjolske kuće Myrurgia koja je u vlasništvu Monegalove obitelji postala i španjolska kraljevska parfumerija. Ljubav prema vinu i prijateljstvo s Jurajem Sotošekom Ramona Monegala dovelo do Zapadne Istre. Ramon Monegal i Rihtarec počeli su razgovarati o parfemima kad je Rihtarec pokrenuo svoj parfemski blog BL’eauOG. “Dosta smo razgovarali o umjetničkim aspektima parfumerije i o tome koliko su vina subjektivna,” priča Sotošek, “Tako smo došli smo na temu vina i vinara, koji imaju vrlo subjektivan odnos prema svojim vinima. Osim što su oboje subjektivni, i vina i parfemi identificiraju se prema mirisnim notama, kompleksni su i nose jak pečat svojih autora. Tako je nastala ideja o istraživanju mogućnosti sparivanja parfema i vina.”

Istražujući moguće usporedbe procesa proizvodnje vina i parfema, Sotošek je razgovarao s nekoliko parfumera i stručnjaka za vina ali pokazalo se da je riječ o temi o kojoj je teško razgovarati i u pretpostavkama, mišljenja o spojivosti parfema s vinima su vrlo podijeljenja. Sommelieri i ljubitelji vina smatraju da je takav spoj nemoguć, čak i heretičan, dok među parfumerima postoji velika doza znatiželje.  U tim je razgovorima Ramon Monegal zauzimao specifičnu poziciju. Monegal je veliki ljubitelj vina, ali samo jednog stila, mladih bijelih vina, klasičnog fresh&crisp stila s dosta aromatike. Godine 2013. godine Monegal je od Sostošeka na poklon dobio Kozlovićevu Malvaziju. “Kupio sam tri butelje, otvorili smo vino i Ramon je pao u trans. Kozlovićeva Malvazija bila je prva stvar uopće koju me zamolio da mu donesem svaki put kad dolazim. Otada mu redovno šaljem svježe istarske malvazije”, kaže Sotošek. Inspiriran Kozlovićevim vinom i ekspresijom mladih istarskih malvazija, Monegal je nastavio istraživati poveznice vina i parfema. Eksperimentirao je s vinarskim tehnologijama, maceracijama i odležavanjima parfema u malim barrique bačvicama umjesto u inoksu i slično, bez osobitog uspjeha, ali nastavio je istraživati olfaktivne i emotivne efekte vina i parfema. 

Tako je 2014. nastao njegov nišni parfem Bosque de Malvasia, limitirana serija inspirirana Kozlovićevom malvazijom, koji je ujedno posveta cijelom istarskom vinskom pokretu. Monegal, naime, smatra da neke istarske malvazije spadaju među najbolje svjetske predstavnike fresh&crisp stila. Bosque de Malvasia je opaki, ozbiljan parfem koji ipak impresionira elanom i svježinom, definiraju ga cvjetne note, posebno latice bijele ruže, zatim lagani mošus, rosna trava, efekt sijena i note tek pokošene trave. Monegal je 2012. objavio knjigu La Perfumista, fikciju nastalu na temelju njegovog dugogodišnjeg istraživanja o načinima na koji naš mozak kroz emocije poistovjećuje parfeme s apstraktnim pojmovima poput čistoće, radosti, nade i slično, koja funkcionira i kao svojevrsni predložak za istraživanje uparivanja parfema i vina.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.