ZAŠTO VOLIMO STARE ŠAMPANJCE I zašto je jedna od najvećih laži vinskog biznisa da non vintage šampanjci ne mogu dobro stariti?

Početkom ovog tjedna imali smo nevjerojatnu sreću probati dva izvrsna, relativno stara šampanjca. Prvo smo u ponedjeljak u rovinjskom Tramontu popili buteljku veličanstvenog Dom Perignon Rosea iz 1998. godine. Robert Parker to je vino prije desetak godina ocijenio s 95 bodova. Danas vrijedi više. Devetnaestogodišnji ružičasti Perignon prvo miriše na šumske jagode sa šlagon, da bi se dvadesetak minuta kasnije u čaši pojavile jake arome uvelog lišća, mokre zemlje i crnih trubača. Nijanse jesenje šume i tartufa tipične su za zrele šampanjce, a kad se udruže s voćnim mirisima i vrlo kremastom teksturom, rezultat je zaista senzacionalan.

Dan kasnije u La Grisi u Balama pronašli smo jednu od zadnjih buteljki Grande Reservea growers vinarije Vilmart. Grande Reserve je non vintage šampanjac, koji ne bi trebao predugo trajati. Međutim, ovaj šampanjac u zrelim godinama perlao je iskričavije od mladog prosecca, dok je njegov duboki vinski okus pokazao zašto dobri šampanjci spadaju među najplemenitija vina na svijetu.

Par mjeseci ranije, u Boškincu na Pagu, sommelier Roko Bekavac otvorio nam je Krug Grande Cuvee, koji se bazirao na jednoj od berbi s kraja osamdesetih godina. Ovaj tridesetogodišnji non vintage Krug zadržao je svoju metalu kiselu kičmu i jako raskošan okus. Da ga nismo popili za pola sata, mogao je trajati još desetak godina. Svi ovi primjeri pokazuju da dobri šampanjci, baš kao i dobri bordeauxi, nemaju rok trajanja. S druge strane, u vinskim se knjigama uči da non vintage šampanjce valja popiti čim ih kupite.

Riječ je o jednoj od najgorih predrasuda kojima su izloženi naraštaji i naraštaji novih sommeliera, enologa i vinara. Čak i industrijski šampanjci poput Moeta ili Pommerya mogu trajati razmjerno dugo, jer kiselina u šampanjcu snažno konzervira njegova organoleptička svojstva.

Dakle, ako stariji non vintage šampanjci izgube puno mjehurića, u njima se može uživati kao u vrlo dobrim, blago pjenušavim zrelim vinima. A vintage i luksuzni šampanjci zaista nemaju rok trajanja. Barem ne manji od 20 do 25 godina.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail