franciacorta-fb

Berba grožđa u Franciacorti zbog Lucifera je počela najranije u povijesti

Talijanski proizvođači pjenušaca iz Francicacorte u Lombardiji berbu 2017. službeno je počela 3. kolovoza. To je 12 dana ranije od najranije dosad zabilježene berbe, dakle najranije u povijesti. Razlog je, naravno, toplinski val Lucifer. U Franciacorti berba obično počinje s početkom Ferragosta, dakle 15. kolovoza. “Ekstremne vrućine prisilile su nas da pomaknemo berbu”, rekao je za Decanter direktor izvoza vinarije Castello di Gussago Mauro Piliu.

Prema službenim propisima u Franciacorti, berba ne smije početi prije 1. kolovoza. “Čini se da su nam datumi berbi sve bliži tom roku,” primijetio je Piliu.  Ovu su godinu za vinogradare obilježili klimatski ekstremi. Početkom godine u Italiji, Španjolskoj i Francuskoj došlo je do preranog cvjetanja, da bi uslijedili katastrofalni mrazevi i oluje s tučom. Uništeni su hektari i hektari vinograda, u najteže pogođenim regijama vinari su izgubili od 30 do čak 80 posto uroda. Prema procjenama talijanskog poljoprivrednog lobija Coldiretti, urod u Franciacorti u ovoj će berbi biti 10 posto manji nego 2016. a ukupna talijanska proizvodnja vina 10 do 15 posto manja. S druge strane, Italija će srušiti novi izvozni rekord, s 4,7 posto rasta u odnosu na prošlu godinu.

Još jedna regija poznata po pjenušcima počela dramatično ranu berbu. Katalonski Penedes nije pogođen Luciferom, ali je već ranije pretrpio posljedice velikih vrućina koje ih stižu i ove godine, pa su berbu započeli 3. kolovoza kao i Franciacorta. Još jedna promjena koju donose klimatske promjene je istodobna berba različitih sorti, primjerice pinot noira i chardonnaya u ovim regijama, jer su dugotrajne vrućine izazvale su istodobno sazrijevanje sorti koje se inače beru u razmaku od oko 10 dana. Ovako rane berbe crnog grožđa, osim što su vrlo zabrinjavajuće sa stanovišta posljedica klimatskih promjena, izazivaju organizacijske probleme u vinarijama. Neke sorte, kao što je xarel-lo od kojeg se rade španjolske cave, obično su počinjali brati u rujnu, a ove godine će cijela berba biti završena u kolovozu. Francusko ministarstvo poljoprivrede prije mjesec dana je objavilo da će berbe u ključnim vinskim regijama ove godine biti oko dva tjedna ranije nego lani.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

14 trendova (i brendova) koji su obilježili ljeto 2016.

Prvi dan škole počeo je kišom. Baš kako…

6 gastro aduta iz supermarketa za manje od 40 kuna.

Budući da je naš Vodič za vina do…

Japanski hotel Keiunkan prima goste već 1311 godina. Ovo su najstariji aktivni hoteli na svijetu

Najstariji hotel na svijetu, Keiunkan u podnožju planine…

Chaud-froid d’Oeuf au Sirop d’Érable Alaina Passarda, najslavnije jaje zapadne visoke kuhinje

Chef Alain Passard je velikan nove francuske kuhinje.…

PROMIJENITE KANAL Šest kulinarskih emisija koje bi valjalo izbjegavati pod svaku cijenu

Korisnici kabelskih televizija zatrpani su gastrosadržajima. Food Network…

LOŠE STRANE HRVATSKE HOTELSKE INDUSTRIJE Od pogrešne kategorizacije do ponude hrane i pića

Ova sezona, više je  nego očigledno, srušit će…

Komentirajte