Što smo vidjeli u prvoj epizodi prve hrvatske sezone Ramseyeva hiperkomercijalnog serijala Hell’s Kitchen? Vidjeli smo, dakle, da mnogi hrvatski profesionalni kuhari, a u Hell l’s Kitchen sudjeluju samo profesionalci, zapravo ne znaju kuhati.
Oni Hrvati koji kao i mi svakodnevno jedu u restoranima, znaju da je kuharsko neznanje jedan od strateških problema hrvatske restoranske industrije. Dobro je što se zahvaljujući Hell’s Kitchen i najšira javnost uvjerila da mnogi ljudi koji redovito primaju plaću kao kuhari zapravo nisu kadri profesionalno kuhati.
Pa smo tako u Hell’s Kitchen vidjeli nemarno uništavanje skupog sastojka poput janjećeg racka. Uz to smo uočili kako jedna navodno profesionalna kuharica ne razlikuje juhu od temeljca. Zatim smo se suočili s činjenicom da navodno profesionalni chef ne zna ispeći koricu brancina; ovdje se ustvari radi o masovnom problemu, jer 95 posto hrvatskih restorana, na što godinama upozoravamo, rutinski poslužuje ljigavu umjesto hrskave brancinove kože. Korisno je što je Hell’s Kitchen osvijetlio taj teži amaterizam među ljudima koji su plaćeni da bi kuhali.
Nadalje, u srijedu navečer kad je na RTL-u emitirana prva epizoda hrvatskog Hell’s Kitchen, uvjerili smo se da navodni profesionalni chefovi svoja jela i dalje ukrašavaju raznim ružicama od povrća što, kako je Tom Gretić ispravno konstatirao, pripada restoranskom rukopisu iz 1976. godine.
Drugi takozvani profesionalni chefovi mučili su se se sa sifonima za pjenicu od parmezana ili su pak pekli košarice od parmezana, što smo u ozbiljnim restoranima zadnji put vidjeli prije desetak godina.
Prvi, važan efekt Hell’s Kitchena jest, dakle, onaj razotkrivajući kad je riječ o prosječnom profesionalnom stanju hrvatske restoranske industrije.
Mnogi ljudi koji sebe smatraju profesionalnim kuharima i koji žive od kuharskih plaća, u stvarnosti definitivno ne znaju restoranski kuhati.
Već je zato Hell’s Kitchen dobrodošao; on razbija “mističnu” sliku o chefovima na hrvatskoj restoranskoj sceni. 90 posto ljudi o kojima se piše u lifestyle magazinima kao o “čarobnjacima kulinarskog umijeća” ustvari ne mogu raditi u restoranima i zarađuju restoranski novac zato što ne postoji bitno kvalificiranija konkurencija.
Nasuprot uglavnom inferiornim kandidatima našao se visoko kompetentni chef.
Tom Gretić u zadnjih je desetak godina počinio niz karijernih grešaka; u motive njegovih odluka ne želimo ulaziti. Međutim, Tomislav Gretić u prvoj je epizodi Hell’s Kitchena bio odličan, i gastronomski i televizijski. Televizijski gledajući, Gretić je svojom mirnoćom i dobro odmjerenim, pristojnim dizanjem tonova deaktivirao prirodni kičasti naboj većine RTL-ovih emisija. RTL je po definiciji kič, a Tom Gretić uspio je ublažiti i prikriti velik dio tog RTL-ova DNK.
Kulinarski govoreći, chef Gretić je briljirao. Svakom je kandidatu jasnim riječima kazao što ne valja, u čemu je pogriješio, tehnički i konceptualno, a da pritom nikoga nije uvrijedio. Tom Gretić u prvoj je epizodi Hell’s Kitchena održao autoritativnu televizijsku školu profesionalnog kuhanja, i u samo sat vremena pojeo svih nekoliko tisuća minuta zadnjih sudačkih postava MasterChefa i 3,2,1 – kuhaj!Gretićeva izvedba u prvoj epizodi Hell’s Kitchen pokazuje kako se zaista vrhunski chef treba ponašati u masovno popularnom TV formatu. Performans poput Gretićevog već dugo nismo vidjeli na hrvatskim televizijama.
Nadamo se da je gospodin Gretić i u svim ostalim emisijama Hell’s Kitchen zadržao sadašnju razinu profesionalnosti i televizičnosti.
Produkcija Hell’s Kitchen neusporedivo je bogatija i atraktivnija nego produkcija drugih RTL-ovih gastro emisija, ali je još uvijek rubno blijeda, dok su pojedini elementi scenarija naprosto prebedasti: veoma je glupo tjerati očiglednog favorita, El Torova chefa Dominika Kovačičeka, da svojim prvim rečenicama trača kolegicu; Kovačiček, naravno, nije smio reći to što je rekao, ali ni RTL nije trebao naglašavati njegovu očiglednu socijalnu nezrelost. Takvim tretmanom kandidata RTL, šampion niskog stila hrvatskih i regionalnih televizija, dovodi ovaj potencijalno ozbiljan serijal blizu stilistike Večere na selu.
Prva epizoda Hell’s Kitchen nije razočarala. Dapače, radi se se o uvjerljivo najboljem natjecateljskom gastro showu na hrvatskim televizijama unatrag šest ili sedam godina.
Zaista bismo željeli da iduće epizode ne budu puno lošije od premijere.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.