Sushi je, dakle, već nekoliko godina svugdje oko nas. Trend otvaranja novih sushi restorana, barova i dućana nikako da prestane. Sushi, definitivno, spada među najpopularniju hranu u Zagrebu. Sushi se pojavljuje u svim mogućim oblicima: pojedini sushi lokali dnevno koriste kante majoneze, dok se drugi drže tradicionalnijih, gotovo purističkih receptura.
Kvaliteta sastojaka još više varira, od plastično pjeskaste tune i neugodno premasnog lososa, do najskuplje, masne jadranske plave tune i wagyua. Zanimljivo je da se u Hrvatskoj u lancima sushi trgovina, uvjerljivo najbolje prodaje sushi s lososom, dok tuna nije u vrhu potražnje. U restoranima je, naravno, malo drukčije. Prva ovogodišnja lista najboljih zagrebačkih restorana za sushi prilično se razlikuje od ranijih, baš zato što se neprekidno otvaraju novi sushi lokali, ili sushi ulazi u restorane koji ga prije nisu držali. Uz to, kontinuirano raste kvaliteta sastojaka, kao što se unapređuje vještina izrade i posluživanja sushija.
Tekka je i dalje najbolji japanski restoran u Hrvatskoj. Sushi se izrađuje pažljivo, konzervativno i s vrhunskim sastojcima. Najbolja jela; nigiri s torom, nigiri s ježincem, nigiri s jadranskim gofom, nigiri s jeguljom, hosomaki sa sipom i shisom.
Maredov mali sushi bar, sa samo osam mjesta, čista je senzacija. Sjedite li za barom, chefovi vam pripremaju jedan po jedan nigiri, kako ih naručujete. Ambijent je seksi, a sastojci prvorazredni i luksuzni. Najbolja jela: nigiri s wagyuom, nigiri s torom, nigiri sa škampima (kad ima svježih škampa) nigiri s flambiranim torom.
Nomu je na bivšoj lokaciji, na Trgu bana Jelačića, prodavao tinejdžerski sushi s puno majoneze. Otkako se restoran preselio u Teslinu, vlasnik je angažirao novog chefa s višegodišnjim iskustvom iz Nobua, i počeo koristiti vrhunske sastojke, poput plave tune generala Gotovine. Vinska lista je izvrsna i ekstenzivna, s više od 300 etiketa. Najbolja jela: Nigiri s torom, nigiri s hamachijem (japanski gof, s ne žuta tuna, kao što to pogrešno piše u meniju).
Izakaya nudi dobar, popularan, tehnički precizan sushi po korektnim cijenama, u energičnom, neodoljivom ambijentu. Logično je da je restoran neprekidno pun.
Torov sushi postao je instantno popularan. Torovi sushi majstori znaju procedure, sastojci su veoma dobri, nigiri s flambiranom tunom odličan, a prije dva tjedna probali smo originalnu i ukusnu rolicu s batatom i pečenom paprikom.
Takenoko je bio prvi japanski restoran u Hrvatskoj, izdržao je dvadeset godina i sigurno zaslužuje poštovanje. Zato se uostalom i našao na ovoj listi . Kvaliteta sushija, ali i profesionalnost servisa, u zadnjih nekoliko godina jako variraju.
Matsu je na listi zato što se radi o najboljoj vrijednosti za novac među svim zagrebačkom restoranima koji pripremaju sushi. Ni jedan Matsuov sushi set nije skuplji od 12 eura, tuna je jadranska, a chef je došao iz Takenoka.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.