Danas smo, poslije Vinistrina en primeura u Esplanadi, u Theatriumu pojeli nekoliko ukusnih jela, poput srnećeg filea s gljivama i ciklom i rižota s ježincem, kao i dva potpuno senzacionalna.
Burger od škampa s pecivom bez brašna napravljenog od jabuka sasvim je nevjerojatan i dolazi na Theatriumov meni krajem tjedna. No, carbonara Filipa Horvata još je spektakularnija. Bojimo se da ona izlazi s menija, što je dosta velika šteta. Horvatova se carbonara, dakle, sastoji od desetak prozirni želatinoznih penna, s velikom sferom u sredini.
Horvatova carbonara, međutim, ne sadrži tjesteninu. Penne su napravljene od slanine. Sfera je napravljena od žumanjka i parmezana. Okus je fantastično intenzivan: penne od špeka doimaju se kao da sa svakom malim zalogajem jedete esenciju sušene svinjetine. Tekstura je prvo svilenkata kao lardo, ali na ugriz čvrsta poput tjestenine al dente. Sfera je božanstveno kremasta i pjenasta i potpuno komplementarna s pennama od pancete.
Ovo briljantno jelo najbolja je varijacija na klasični talijansku kuhinju koju smo probali u Zagrebu unatrag dosta godina. Uz Horvatovu carbonaru s prijetvornom pastom od pancete pili smo Egly Ouritetov Grand Cru Tradition. Ne može bolje. Ručak za troje s ukupno osam jela, i još par čaša Rizmanova Tribidraga, platili smo 270 eura. Ali, bio je to ručak relevantnog kandidata za drugu Michelinovu zvjezdicu.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.