Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo Valhroninih čokolada i bombona koje ćemo jesti za ovaj Božić: crne dražeje s narančinom korom, Caraïbe s lješnjacima, tartufi od tamne i mliječne čokolade, bijela čokolada s malinama…

valrhona-g-1

Možete, svakako, kupiti bolji auto od Mercedesa; Rolls, Ferrari, Bugatti ili Lamborghini samo su neki od primjera. Ali, svi su ti automobili neusporedivo skuplji od Mercedesa. Zato je Mercedes pouzdano, realno mjerilo visoke klase u svijetu automobila. Možete kupiti mnogo skuplje i teže dostupne čokolade od Valrhone. Ali, zbog optimalnog odnosa visoke kvalitete i cijene, Valrhona je mjerilo vrhunske klase u svijetu čokolade.

Valrhona je, sasvim nesporno, već mnogo godina čokoladni Mercedes. Valrhona je osnovana prije točno 100 godina. Tvrtku je gradu Tainu, slavnom po velikim crnim ronskim vinima, 1922. godine utemeljio slastičar Alberic Guironett.

Valrhona je vrlo brzo postala sinonim za visoku gastronomiju, a danas drži dvije važne slastičarske institucije: Ecole du Grande Chocolat, akademiju za profesionalne chefove, i Ecole Valrhona Brooklyn, slastičarsku školu u New Yorku. U Hrvatskoj Valrhonine čokolade distribuiraju Deliiicije. Kad smo prije par godina prvi put vidjeli Valhronine table u njihovim izlozima, bili smo iskreno oduševljeni jer smo Valrhonu dotad morali kupovati u inozemstvu.

Deliiicije, srećom, prodaju razmjerno širok portfolio Valrhoninih čokolada, što govori i o dobrom ukusu hrvatske publike zainteresirane za gastronomsko čokolatijerstvo. Iz velikog izbora Valrhoninih čokolada i bombona za ovaj smo Božić izdvojili nekoliko divota donekle različitih žanrova, koje predstavljaju vrlo dobru vrijednost za novac s obzirom na užitak koji pružaju svim obožavateljima prave čokolade.

1. Caraïbe Noir s lješnjacima 66 % 

Caraïbe Noir, čiji kakaovac dolazi s Kariba, jedan je od Valrhoninih klasika. Čokolada je kremasta, umjereno voćna, s finim kiselinama koje se nadopunjuju s raskošnim okusom sitno mljevenih lješnjaka. Riječ je o jednoj od najelegantnijih čokolada u hrvatskim trgovinama.

2. Tulakalum, 75 % kako udjela

Tulakalum je briljantna čokolada od kakaovca iz Belizea, namijenjena fanovima krajnje ambicioznih tamnih čokolada. Tulakalum je kiselkasto-gorka čokolada, koja ostavlja dojam kao da ima više od 75 posto kakaa. Na aftertasteu dominiraju vrlo zreli citrusi i pečeno tamno voće poput šljiva.

3. Mini Orangettes

Neodoljive dražeje od tamne čokolade punjene ušećerenom narančinom korom. Mini Orangettes apsolutno su zarazne. Preporučujemo uz koktele s okusima naranče, ili uz likere bazirane na narančama.

4. Creations Chocolat Les Truffes

Ovdje se radi o luksuznoj , maloj, prefinoj bombonijeri s dvanaest tartufa napravljenih od crne i mliječne čokolade. Crni čokoladni tartufi kremasti su, mirišu po kakau, s aftertasteom kave i intenzivnog čokoladnog ganachea. Mliječni tartufi imaju neobičan, blago slani aftertaste, koji uravnotežuje slatkoću.

5. Guanaja 70 %  

Guanaja je vjerojatno najpoznatija Valrhonina čokolada. Nastala je 1986. godine i, kaže stručna literatura, stvorila novi standard za gastronomske crne čokolade. Guanaja se proizvodi od kakaovca iz Trinidada, Dominikanske Republike, Jamajke, Gane, Madagaskara i Obale Slonovače. Naglašeno je gorka, s blagim aromama dima, cigara, suhog cvijeća i sušene kore citrusa. Čokolada je dobila ime po otoku Guanaja koji se nalazi blizu Hondurasa. Probajte uz smeđi, odležani rum ili bolji bourbon.

6. Ivoire s malinama 35%

Načelno nismo fanovi bijele čokolade. No, postoji nekoliko iznimaka, a najpoznatija bijela iznimka vjerojatno je Valrhonina Ivoire čokolada punjena malinama. Svježina i kiselost malina ofsetira neizbježnu slatkoću bijele čokolade. Rezultat je senzacionalno hedonističan. Preporučujemo uz vrlo slatka vina poput klasičnih sauternesa, ozbiljnih tokajaca ili, recimo, traminaca i muškata iz kasnih i izbornih berbi.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.