Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Tilia Sauvignon iz 2021. primjer je tehnički perfektnog clean and fresh vina, koje predstavlja izvrsnu vrijednost za novac

Slovenski vinogradar Matjaž Lemut i njegova Tilia već su milijun godina prisutni na hrvatskom tržištu. Tilijina vina pili smo, primjerice, još u društvu Marija Čerhaka, vlasnika davno zatvorenog Marcellina, najboljeg zagrebačkog restorana svih vremena.

Gospodin Lemut u Hrvatskoj radi i kao enolog konzultant, i to za Klaudija Ipšu, tartufara, maslinara i proizvođača nekih od najkarakternijih istarskih vina. Tillia (lipa na latinskom) osnovana je 1996. godine u Vipavskoj dolini: Matjaž Lemut proslavio je 25. rođendan svoje vinarije u siječnju ove godine, zajedničkom vinskom večerom s Ivicom Matoševićem koji je također obilježavao četvrt stoljeća života u vinu. Raskošna večera održana je u Ikadorovom Nobilionu.

Tilia se legitimira kao kuća pinota. Matjaž Lemut i ove godine u listopadu organizira međunarodni festival crnih pinota. No, Tilia proizvodi i veoma dobra do izvrsna bijela vina, poput Sauvignom blanca. Tilijin Sauvignon iz 2021. s 13 posto alkohola školski je primjer clean and fresh pristupa vinu.  Novi Tiilijin Sauvignom prepun je čistih, jasnih primarnih aroma (šparoge, pokošena trava, zelena paprika, limeta, grejp) s hrskavom teksturom, jako svježim okusom i razmjerno čvrstom strukturom.

Ovo lakopitko vino trebalo bi točiti uz rižoto sa šumskim gljivama, uz zelene rajčice (kojih još ima na tržnicama) uz šparoge kad im dođe sezona, kao i uz sushi s bijelom ribom, sirove ili pržene kozice i kozje sireve. Tilijin Sauvignon košta samo desetak eura, što ga čini odličnom vrijednošću za novac. Tilijina vina u Hrvatskoj distribuira zagrebačka Miva.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.