Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo zašto smo Krugu iz 2008. dali čistih 100 bodova

Krug iz Reimsa vjerojatno je najvažnija šampanjerija na svijetu. Krug ne proizvodi “osnovne” linije šampanjca. Krugovo najjeftinije vino, Grande Cuvee bez oznake berbe, nešto je skuplje od Dom Perignona. Krugovi single vineyardi, Clos du Mesnil i Clos d’Ambonnay ekscentrično su skupi, dok se vintage Krug smjestio u kategoriju dostupnog luksuza: skup je, ali ne spada među tridesetak najskupljih šampanjaca na tržištu.

Vintage Krug oduvijek je dizajniran da bi što vjernije izražavao karakter pojedine berbe. Zbog toga se pojedina izdanja vintage Kruga mogu drastično razlikovati. Vintage Krug ne nastaje ni po kakvom jedinstvenom receptu, nego berba diktira sastav vina. Primjerice, Krug iz 2008. sadrži više meuniera nego chardonnaya, što je prvi takav slučaj poslije Drugog svjetskog rata.

Osim različitih cuveea, vintage Krug definiran je duljinom odležavanja. Berba 2008. puštena je na tržište tek 2021. a u Hrvatsku je došla ove godine. Imali smo sreću da smo probali sve Krugove berbe od 1988. do danas (kojih nije bilo previše). Krug iz 2008. kojeg smo sinoć popili u zagrebačkom Theatriumu (radilo se o našoj butelji) potencijalno je najbolji dosad, uz 1988. i 1996.

Potencijalno znači da je Krug iz 2008. još premlad, što se manifestira u intenzivnom perlanju i agresivnoj kiselini. Ovaj će se šampanjac zaokružiti za tri do pet godina. Morao bi ostati u vrhunskoj formi najmanje do 2045. a vjerojatno i dulje. Primjerice, Krug iz 1928. komercijalno se prodavao još 2010. Krug iz 2008. monumentalno je, ali i nježno vino. Na prvom je nosu netipično cvjetno i voćno.

Međutim, poslije desetak minuta u čaši, bouquet postaje veoma kompleksan s dominantnim aromama dimljenih badema, prženih lješnjaka, brioša, limunove i narančine kore, i s nešto orijentalnih začina i mente u pozadini.

Na okusu je prvo bezazleno voćan, da bi poslije psr minuta krenuli bademi, pita od zelenih kiselih jabuka, citrusi i strahovito intenzivna mineralnost i slanost. Riječ je o najmineralnijem vintage Krugu kojeg pamtimo. Okus traje dulje od minute. Struktura je obilježena zaista snažnim, opakim kiselinama: jedan je britanski kritičar napisao da kiselina reže Krugovu bogatu teksturu kao samurajski mač. A tekstura Kruga iz 2008. definirana je energičnim perlanjem, ali i raskošnom kremoznošću.

Krug iz 2008. izvrsno se slaže s hranom: škampi, jastozi i kavijar prirodni su pairing za taj tip šampanjca, ali smo prilično sigurni da bi dobro išao uz odležane sireve, poput trogodišnjeg ili petogodišnjeg parmezana ili starog comtea.

Berba 2008. jedna je od tri najbolje berbe ovog stoljeća u Champagni, uz 2002. i 2012. Berbu 2008. karakterizira dugo i sporo dozrijevanje grožđa uz relativno niske temperature: takvi su uvjeti omogućili fenolnu zrelost bobica, ali i visoke kiseline. Šampanjeriju Krug osnovao je 1843. godine Johann Joseph Krug, Nijemac iz Mainza. Krug je bio u obiteljskom vlasništvu sve do 1999. kad je tvrtku kupio LVMH. Članovi obitelji Krug i dalje sudjeluju u promoviranju vina, kao ambasadori brenda.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.