Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

UPOZORENJE PRED NOVU GODINU Nipošto nemojte kupovati pjenušce koji koštaju između 10 i 20 kuna

pjenusci

Televizijski kanali ovih su dana prepuni reklama za pjenušce po ekstremno niskim cijenana. Kaufland i Lidl reklamiraju neke bezimene etikete pjenušaca za 9.99 kuna. No, oni nisu jedini.

Prethodnih se godina u Konzumu i u mnogim drugim trgovinama masivno nudio i prodavao pjenušac Napoleon po cijeni od 15 ili 16 kuna, koji se punio u plešivičkoj Mladini, prije nego što je Pago Croatia kupio Mladinu i odmah obustavio proizvodnju tog napitka, kojeg se sama Madina prilično sramila pa o Napolenu lani niste mogli pročitati ni riječ na njenoj web stranici.

Evo zašto ne bi trebalo kupovati pjenušce koji koštaju 9,99 ili 15,99 kuna. Prvo, vino, a pogotovo tehnološki komplicirano vino poput pjenušca, ne može biti jeftinije od piva, cole ili gazirane vode.

Uračunamo li u cijenu pjenušca od 9,99 kuna troškove boce, etikete i distribucije tih stotina tisuća ne baš laganih boca, jasno je da samo vino zapravo košta kao i cola, ili malo više od gazirane vode.

Drugo, pjenušci po tim cijenama uglavnom se proizvode dodavanjem ugljičnog  dioksida: oni se, dakle, gaziraju baš kao cola i druga bezalkoholna gazirana pića. U najgoru vinsku bazu dodaju se kiseline, razni kemijski spojevi koji osiguravaju voćni miris, hrpa drugih aditiva te CO2.

Ukratko, vaš pjenušac od 9,99 ili 15,99 najgori je industrijski trash, koji nema nikakve veze s vinom i koji će vam samo pokvariti doček Nove godine. Puno je pametnije Novu godinu dočekati s pivom, nego s pjenušcima od 9,99 kuna.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.