Biftek u zagrebačkom El Toru košta 190 kuna, bez priloga, salate i kruha. Velika salata s biftekom, od koje se zbog voluminoznosti zapravo najedete više nego od samog bifteka, košta 115 kuna.
Restoranska matematika je jednostavna: u salatu se stavljaju rubovi i meso s repa bifteka, pa tako restoran na bifteku postiže zero waste, što mora biti jedan od ideala svakog odgovornog chefa. Gost je također na dobitku. Jelo sa zaista odličnim mesom plaća bitno manje nego da je naručio čisti biftek.
Osim toga, salata s biftekom nutricionistički je superiorna, jer uz prvorazredne proteine sadrži puno vitamina i klorofila, a sasvim malo ugljikohidrata. Salata s biftekom optimalno je pogođeni restoranski ručak, pa nije neobično da dosta restorana drži razne varijante tog jela.
Danas smo u El Toru u Šubićevoj ručali salatu s biftekom. Uz izvrsno, bogato i putrasto meso, salata je bila puna matovilca, zelene salate, avokada, cherry rajčica i grana padana. Kremasti, lijepo emulgirani dresing s jakim okusom narančina soka išao je izvrsno uz govedinu.
Jedini problem El Torove salate s biftekom jest izbor vina. Pokušali smo s teranom, ali ga je naranča uništila. Zatim smo naručili Fakinovu malvaziju, koja se dobro nosila s dresingom i povrćem ali je bila pretanka za meso. Uz ovo bismo jelo zapravo preporučuli neki tvrđi suhi rose poput Toljevog ili Miloševog, ili karakterno gorko pivo jačeg tijela.
El Toro je nedavno ušminkao terasu i uveo novi poratni (postepidemijski ) meni sa cevicheom, aromatiziranim janjećim kotletima i osvježenim punjenjima za tacose.
Posebno je zanimljivo da je jedan par za ručak u trinaest sati naručio butelju Tignanella. Ne viđamo često da se tako rano i to na radni dan naručuju vina od tisuću kuna. Što govori i o strukturi gostiju ovog iznimno civiliziranog restorana.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.