Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

JELO TJEDNA Pohani oslić s mariniranim lukom, salatom od krumpira i mišancije i dimljenom majonezom

mali-bar-oslic

Premda je tek utorak, prilično smo sigurni da golemi oslić Ane Ugarković zaslužuje titulu jela tjedna. Prije svega, drago nam je što se oslić sve češće viđa u restoranima. Oslić spada među najplemenitije bijele ribe uopće, no kako se iznimno brzo kvari, restorani ga ne vole.

U zadnje vrijeme, međutim, restorateri su odlučili riskirati s oslićem, vjerojatno zbog povoljne cijene. Veliki oslić ulovljen parangalom košta od 100 do 130 kuna, što je duplo jeftinije od šanpjera. Mali moli zaista su vrlo jeftini. Stoga su mali oslići sada na menijima niza restorana, od pulske Vodnjanke do zagrebačkih Vinodola, Korčule i Mareda. Veći oslići povremeno se pojavljuju u specijaliziranim restoranima, a danas smo na njih naišli u Malom baru chefice Ane Ugarković.

Ovo je jelo bilo tehnički savršeno. Premda Anin pohani oslić izgleda kao cijela riba, s kralježnicom, ispod hrskave kore nalazi se čisti, savršeno očišćeni file bez ijedne zalutale kosti. Smjesa za pohanje zaštiila je snježnobijelo nježno meso oslića, čiji čisti okus obožavamo. Marinirani ljubičasti luk nije, naravno, imao ni traga mirisa sirovog luka, a salata od lagano zapečenog ili restanog krumpira dobila je jaču karakternu crtu zahvaljujući blago gorkoj mišsnciji, sezonskom elementu kakav je srećom neizbježan u repertoaru gospođe Ugarković .

Jedina je loša značajka Aninog oslića prekomjerna porcija, što nas je spriječilo da probamo tortu od maka i mandarina ili pitu od limuna i meringe. Mali bar i danas je za ručak bio zasluženo pun.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.