Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ježeva kućica u maksimirskoj šumi jedan je od najsimpatičnijih novih restorana u Zagrebu

jezeva-kucica

Oko dvjesto metara od istočnog ulaza u Zoološki vrt, točno između duboke mirisne šume i zgrada Agronomskog fakulteta na adresi Fakultetsko dobro, smjestila se Ježeva kućica, dražestan restoran s umjerenim, solidno odmjerenim gastronomskim ambicijama.

jezeva-kucica-biftek

Ježeva kućica, upravo briljantno ime za restoran u šum, postoji više godina, ali je postala vrijedna javne pozornosti prije dva i pol mjeseca kad je ovu kućicu s malom terasom u debelom popodnevnom hladu preuzeo mladi chef Stefan Prelić koji je prije radio u brigadi Jeffreya Velle u rovinjskom haute cuisine restoranu Cap Aureo, a zatim u Taču, jednom od najboljih zagrebačkih tradicijskih restorana.

Da se odmah razumijemo: Ježeva kućica u sadašnjoj fazi radi ozbiljne pogreške, Očigledno je da gospodin Prelić zasad u potpunosti ne kontrolira svoj proizvod. U sredini vrlo dobro ispečenog bifteka naletjeli smo na veliku bijelu žilu. Tanjuri su premali za gigantske porcije, pa izgledaju neuredno. Vrlo ljubazna konobarica donijela nam je jušno toplu bocu Fakinove Malvazije: za takve greške nije krivo osoblje nego voditelj restorana, jer ni jedno vino s karte u ovo doba godine ne smije se čuvati u nerashlađenom prostoru. Međutim, Ježeva kućica ima i niz dobrih strana.

jezeva-kucica-becki

Biftek je bio sočan i mekan, premda poslužen s nožem za rezanje palačinki. Teleći bečki bio je odličan: korištenje panka inoviralo je najklasičniji pohani šnicl na svijetu, a da mu nije ugrozilo onaj familijarni okus zbog kojeg svi obožavamo wienerschnitzel. Focaccia s cherry rajčicama nije tehnički perfektna, ali je 200 posto bolja od svih kruhova koji se poslužuju u istočnom Zagrebu. Dnevni su meniji sezonski i privlačni; danas se moglo birati između domaćih njoka sa svježim vrganjima i mladog zelja s govedinom. A cijene su smiješne. Teleći bečki košta 48 kuna, biftek 120 kuna a njoke s vrganjima točno 45 kuna.

Ježeva kućica priprema, naravno, pljeskavice, ćevape i burgere, po vrlo umjerenim cijenama, a prošle smo nedjelje zamijetili teleće pečenje i puricu s mlincima. Vinska karta je kratka, konvencionalno dobra (Coronica, Fakin, Korlat, Galić) i originalna u segmentu fakultetskih vina s imanja u Jazbini. Radi se o vinogradu Agronomskog fakulteta blizu glavnih ulica istočnog Zagreba. Crni vitez dobro se složio uz biftek. Pivska je karta beznačajna.

Ježeva kućica beskrajno je simpatičan restoran, koji zrači s dovoljno entuzijazma da bi vrlo brzo mogao ispraviti sadašnje pogreške. Ježevoj kućici treba dati šansu zbog poštenog odnosa prema poslu, zbog očigledne chefove ljubavi prema hrani i restoranima, kao i zbog činjenice da je riječ o jedinom restoranu u veličanstvenoj maksimirskoj šumi.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.