Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ŠIME GLIGORA ZA INDEX Poljoprivredni poticaji u Hrvatskoj pogoduju zelenoj mafiji

gligora-meggle

Jedan od vodećih hrvatskih proizvođača sira, paški poduzetnik Šime Gligora, prije desetak dana na svom je Facebook profilu dosta precizno komentirao povlačenje Megglea iz Hrvatske. “Meggle gasi proizvodnju u Hrvatskoj. Ništa čudno,” napisao je Gligora, “U Hrvatskoj se ne proizvodi ni pola sirovog mlijeka za potrebe našeg tržišta. Znači, ta famozna samodostatnost je ispod 50%, najgori smo po tome u EU, odmah iza Grčke. Susjedna Slovenija je npr. na 120%. Znači proizvedu za sebe i imaju još za izvoz 20%. Trideset godina krive poljoprivredne politike, totalno krivo usmjereni poticaji. Pa PDV na sve mliječne fermentirane proizvode (jogurte, sireve, maslac…) također najveći u EU, od “samo” 25%. O drugim hrvatskim ‘pogodnostima’ za razvoj prehrambene proizvodnje ne treba ni govoriti. Za čuditi se samo zašto Meggle nije prije otišao”

Security Check Required

null

Intervjuu koji su nakon toga s Gligorom napravili novinari news portala Index.hr, Gligora je opširnije opisao problem ne samo hrvatske mliječne industrije, nego hrvatske poljoprivredne politike općenito. Kao jednu od najtežih devijacija naveo je sustav potpora u poljoprivredi. “(Hrvatski sistem poticaja) najviše pogoduje onima koji ništa ne rade i ništa ne ulažu. Ako potičemo nekoga samo zato što je npr. uzeo u jeftin zakup ogromne površine pašnjaka, koji niti ne živi na selu, a proizvodi ništa ili minimum, to je čisto spaljivanje novaca poreznih obveznika. To je onda ta famozna ‘zelena mafija’. Pa nam se onda događa smanjenje poljoprivredne proizvodnje i raseljavanje Slavonije i ostalih ruralnih krajeva,” rekao je Gligora.

Situacija u hrvatskoj mljekarskoj industriji, koja tvrdi nikad nije bila dobra, naglo se pogoršala tijekom EU sankcija rusiji i nakon ukidanja mljekarskih kvota u EU. Ta dva faktora i usporavanje kineskog gospodarskog rata srušili su cijenu mlijeka, za što ni hrvatski proizvođači ni država nisu bili spremni, dok su poticaji ostali kalibrirani u korist neproduktivnosti. Gligora je podsjetio da je Udruga malih mljekara više puta tražila od Vlade da smanji PDV na mliječne proizvode koji je najveći u Europskoj uniji i izaziva niz tržišnih nelogičnosti (PDV na mlijeko 5 posto na isto to mlijeko samo kiselo 25 posto) i hrvatske proizvođače čini nekonkurentnima. Rješenje vidi u jačem angažmanu lokalne samouprave na investicijama u infrastrukturu, slušanju proizvođača kod formiranja politika, komunikaciji i jačoj vezi industrije, obrazovnog sustava i poljoprivrednika koja je trenutno gotovo nepostojeća i kaotična i razvojnoj poreznoj politici.

Cijeli intervju sa Šimom Gligorom možete pročitati OVDJE.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.