“Moram priznati da mi pomalo idu na živce sve ove najave o propasti ugostiteljstva u Hrvatskoj. One su u krajnjoj liniji kontraproduktivne, jer zašto bi naši gosti ostali uz sektor koji propada? Ja mislim da naprosto moramo raditi, samo u skladu sa sadašnjim okolnostima,” rekao nam je jučer osječki chef Ivan Đukić, inače brat nacionalno poznatog chefa Tomice Đukića.
I tako su gospodin Đukić i grupa osječkih chefova i ugostitelja pokrenuli akciju koja će i njima i njihovim gostima pomoći da lakše prežive epidemiju. Akcija se zove Podrži lokalne restorane. U njoj zasad sudjeluju Lipov Hlad, restoran utemeljen još 1905. godine, koji je kontinuirano radio za vrijeme Prvog, Drugog i Domovinskog rata, zatim Novi Sallon iz Osijeka, Strossmayer2 iz Osijeka te osječki catering Gurman. I drugi osječki i baranjski restorani razmišljaju da se priključe pokretu #PodrziLokalneRestorane, tako da se zasad radi o oko 150 zaposlenih u ugostiteljstvu.
Chef Đukić kaže kako je glavni cilj akcije zadržavanje radnih mjesta: “U Osijeku je došlo do masovnog otpuštanja ugostiteljskih radnika. Čak 80 ljudi u jednom danu! Mislim da su takve reakcije poslodavaca ishitrene. Smatram da ima prostora za borbu i očuvanje radnih mjesta. Kao chef restorana koji zapošljava 35 ljudi i kao predsjednik Udruge kuhara slastičara Osječko baranjske županije, osjećao sam odgovornost da nešto poduzmem, pa sam zato pokrenuo ovu akciju,” kaže gospodin Đukić.
Posebno je važno što osječki restorani sami obavljaju dostavu. Evo kako to konkretno izgleda: “Kupac napravi narudžbu, mi mu kažemo iznos da zna pripremiti cash ako plaća gotovinom. Dostavljač kreće na adresu, a dostavu obavlja izvan objekta, što znači da ne dolazi do vrata vašeg stana ili ureda. Poštujući preporuku o metru razdaljine, dostavljač gostu uručuje hranu i uzima novac. Svaki dostavljač ima zaštitnu masku i rukavice, koje mijenja poslije svake dostave. Dostavna vozila čiste se i održavaju prema najstrožim higijenskim propisima. POS aparati se čiste i dezinficiraju, te dodatno štite prozirnim folijama koje se također mijenjaju poslije svake dostave,” objašnjava Ivan Đukić.
Podržimo lokalne restorane radi od 9 do 22 sata, a hrana se dostavlja u sve dijelove Osijeka i u bližu osječku okolicu. Cijene su zaista široko prihvatljive. Dnevna jela poput osječkog gulaša s tamnim pivom koštaju 40 kuna, a bečki s prženim krumpirima ili ciganska pljeskavica 50 kuna. Salata s piletinom stoji 35 kuna, regularne pizze koštaju između 36 i 40 kuna, a jumbo pizze između 65 i 80. U cijenu je, ponovimo, uključena dostava.
Osječki je primjer važan iz dva razloga. Prvo, odlično je što su se restorani samoorganizirali i što uspijevaju dostavljati hranu bez posredničkih tvrtki, čiji financijski uvjeti upravo osiromašuju ionako iscrpljene zagrebačke restorane. Drugo, zaista je društveno važno što su osječki restorani svojim sugrađanima uspjeli ponuditi raznovrsnu i poštenu hranu po iznimno korektnim cijenama.
#PodrziLokalneRestorane – Osijek
Restoran-Pizzeria Strossmayer No.2
Telefon: 031 375 999
Vrijeme dostave: 10-22h
Pizzeria Catering Lipov hlad
Telefon: 031 508 811
Vrijeme dostave: 09-22h
City food Osijek
Telefon: 031 320 315
Vrijeme dostave: 12-22h
Grill-pizzeria Rustika
Telefon: 031 369 400
Vrijeme dostave: 10-22h
Mangiare dostava
Telefon: 031 307 707; 095 8344 245
Vrijeme dostave: pon-sub 9-22:30h; ned 11-16h
Pizzeria Saloon Osijek
Telefon: 031 572 060
Vrijeme dostave: 9-22h
Gurman OsijekTelefon: 095 777 0007
Vrijeme dostave 8:00 do 22:00 sati
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.