Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

DESETLJEĆE U HRVATSKOJ GASTRONOMIJI #1 Jedanaest najvažnijih restorana i jedanaest najvažnijih chefova

noel-sake-g

Sutra 1. siječnja 2020.počinje novo desetljeće. Stoga smo odlučilo napraviti pregled proteklog desetljeća kroz četiri liste. Listu najvažnijih restorana, listu najvažnijih chefova, listu najvažnijih restoratera i listu najvažnijih trendova i događaja. Naglasak je, dakle, na značaju pojedinog restorana ili chefa za ukupnu hrvatsku restoransku industriju. Danas objavljujemo liste restorana i chefova, a sutra liste restoratera i trendova koji su obilježili desetljeće koje upravo završava.

11 NAJVAŽNIJIH RESTORANA DESETLJEĆA 

1. Pelegrini, Šibenik

pelegrini-tim

Zato što je u Hrvatsku uveo načela unutarnjeg ali i vanjskog, društvenog funkcioniranja velikih svjetskih restorana. Zato što je stvorio novu dalmatinsku modernu kuhinju

2. Valsabbion, Pula (zatvoren 2013)

valsabbion

Zato što je petnaestak godina pokazivao da se u Hrvatskoj može kuhati na svjetski relevantnoj razini. Zato što je bio prvi konzistentno modernistički restoran u Hrvatskoj.

3. Marcellino, Zagreb (zatvoren 2012)

marcellino

Zato što je u Hrvatsku uveo najviše standarde fine dininga. Zato što je u svojih desetak godina rada proizveo oko 400 uglavnom vrlo kompleksnih jela, i tako stvorio opus veći značajniji od cijele onodobne zagrebačke restoranske scene.

4. Plavi podrum, Volosko

plavi-podrum-terasa

Zato što je prvi i jedini hrvatski restoran koji je ušao na listu World’s 50 Best Restaurants. Zato što neprekidno afirmira najvažniju i najbolju hrvatsku hranu: škampe, maslinova ulja i bijele tartufe.

5. Peta četvrtina, Zagreb (zatvorena 2015.)

peta-cetvrtina

Zato što je prva u Hrvatsku dosljedno uvela sva tri glavna načela današnjeg progresivnog kuhanja: lokalnost, sezonalnost i održivost.

6. Batelina, Banjole

batelina2016-alga

Zato što je demonstrirala da u kontekstu konobe može nastati briljantna i održiva moderna visoka kuhinja.

7. Monte, Rovinj,

monte-zabaione

Zato što je dobio prvu Michelinovu zvjezdicu u Hrvatskoj

8. Nautika, Dubrovnik

nautika2

Zato što je prva, i dugo godina jedina, pokazivala najvažnijoj hrvatskoj turističkoj destinaciji kako treba izgledati restoran visoke svjetske klase

9. Zinfandel’s, Zagreb

zinfandel-izbor

Zato što kontinuirano, cijelo desetljeće, održava visoke standarde fine dininga.

10. Noel, Zagreb

noel-bollinger

Zato što je poslije ere bistronomije uspostavio prvi fine dining u Zagrebu izvan hotela.

11. NAV, Zagreb

nav-mahune

Zato što je na samom kraju desetljeća počeo stvarati novu nacionalnu kuhinju: Nav zapravo pripada novom desetljeću.

11 NAJVAŽNIJIH CHEFOVA DESETLJEĆA 

1. Mario Čerhak

mario-cerhak

Zato što je u hrvatsku gastronomiju uveo stavove, vještine i suvremenost koju prije njega nismo imali.

2. Dino Galvagno

galvagno

Zato što je bio prvi beskompromisni zagovornik progresivne kuhinje u Hrvatskoj.

3. Jeffrey Vella

barbieris-jeffrey-vella-tim

Zato što je uspostavio najviše tehničke i prezentacijske standarde, što je profesionalno potkapacitiranoj hrvatskoj sceni bilo upravo neophodno.

4. David Skoko

skoko

Zato što je stvorio opus upravo fantastičnih inovativnih lokalnih jela. Zato što popularizira neke od najvažnijih domaćih sastojaka, kao i ispravne pristupe prehrani.

5. Rudolf Štefan

stefan-portret

Zato što je osmislio rukopis nove dalmatinske kuhinje. Zato što odgaja generacije mladih chefova.

6. Tvrtko Šakota

nav-tim

Zato što hrvatsku gastronomiju uvodi u iduće desetljeće, ali i zato što je s prvom postavom Mundoake de facto stvorio hrvatski street food pokret.

7. Andrej Barbieri

barbieri-glavna

Zato što je jedan od chefova koji su stvorili hrvatsku bistronomiju. Zato što je godinama vrlo uspješno popularizirao dobro kuhanje.

8. Hrvoje Zirojević

laganini-g-zirojevic

Zato što je osmislio bezbroj recepata i načela kuhanja od kojih danas živi velik broj dalmatinskih restorana.

9. Tom Gretić

tom-gretic

Zato što je u Monte Muliniju vodio prvi pravi hotelski haute cuisine restoran izvan Esplanade.

10. Deni Srdoč i Filip Horvat

deni-srdoc
Chef Deni Srdoč

Zato što su još relativno mladi pokazali kako bi mogla izgledati budućnost hrvatske gastronomije.

filip horvat
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.