Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

Gdje i što piti u centru Zagreba na vrhuncu ljeta?

dezman-g

Zagrebačka barska scena proživjela je svoj vrhunac prije otprilike dvije godine. Većina barmena koji su se u ono vrijeme pojavljivali u medijima, danas rade kao konzultanti i brand ambasadori ili su otišli u barove na moru, a i neki od poznatijih gradskih barova u međuvremenu su se jako promijenili i izgubili ambicije koje, u krajnjoj liniji, baš i nisu donijele previše novca. Budući da Zagreb danas više nije grad osobito uzbudljivih koktela, ova lista uglavnom obuhvaća zanimljive i vesele lokale s dobrim izborom različitih pića.

1. Dežman bar, Dežmanov prolaz

Dežman bar klasičan je primjer važnosti lokacije u ugostiteljskom biznisu. Dežman bar uspješno je preživio sve moguće kadrovske promjene unatrag dvije godine, proširio se i nevjerojatno je pun. Neku večer nismo mogli dobiti mjesto na Dežmanovoj vrlo dugoj terasi koja sada zauzima pola ove lijepe ulice i spaja strogi centar s Tuškancem. Pivska i vinska lista su korektne, izbor jakih pića i bolji od korektnog, a posluga jako brza i efikasna, gužvi usprkos.

2. Swanky Monkey Garden, Ilica

Ovo neobično mjesto u dvorištu u strogom centru grada ima nekoliko terasa, bazen, fantastično pogođenu atmosferu i radi do dva ujutro. Swanky je ovog tjedna pojačan i Soi Fusion Barom s koktelima Vedrana Gulina i nekoliko orijentalnih street food jela Vida Nikolića.

3. Bastion No.19, Masarykova

Bastion je jedinstveni bastion prirodnih vina i craft piva. Bastion na čaše toči dvadeset do trideset međunarodno relevantnih prirodnih vina. Posluga je izvrsna i uglavnom zna sve i o vinu i o pivu iz svoje ponude.

4. Tolkien’s House, Opatovina

Tolkien je već dvadesetak godina zagrebački i hrvatski pivski svjetionik. Prije dva desetljeća dok je radio na Gornjem gradu, Tolkien nas je učio Orvalu i Westmalleu, a preklani je prvi dobio Zmajsko Ris, možda najambicioznije komercijalno pivo dosad proizvedeno u Hrvatskoj. Među brojnim pivnicama na Opatovini, Tolkien je i danas naš apsolutni favorit.

5. Pupitres, Frankopanska

Pupitres, stručno vođeni vinski bar sommelierke Jelene Šimić Valentić, mjesto je na kojem se za relativno mali novac može popiti čaša vrlo dobrog vina ili šampanjca, uz ponešto snackova poput sireva i pršuta.

6. Vivat fina vina Wine bar, Martićeva

Vivatov vinski bar ima, prirodno, sjajan izbor vina na čaše iz Vivatova uvoznog programa, plus dobar izbor jakih pića, plus ponešto snackova netipičnih za hrvatske barove poput pašteta i parfaita od gusje jetre.

7. A Most Unusual Garden, Horvaćanska

Ok, ovaj je opušteni, zeleni, hipsterski vrt relativno daleko od centra Zagreba, što vas ne bi trebalo spriječiti da uzmete taksi i uživate u gin toniku u prilično jedinstvenom ugođaju, kakvog u centru uopće nema. A Most Unusual Garden i ove godine, krajem kolovoza, priređuje vikend posvećen ginu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.