Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PROLJEĆE U PARIZU Jeli smo kod Anne Sophie Pic, jedne od samo četiri chefice s tri Michelinove zvjezdice

Andre Pic, djed Anne Sophie Pic, dobio je treću Michelinovu zvjezdicu za restoran Maison Pic u jugozapadnoj Francuskoj još pradavne 1934. godine. Njegov sin Jacques držao je tri zvjezdice sve do devedesetih godina kad je umro.

Poslije Jacquesove smrti, Maison Pic preuzela je Andreova unuka Anne Sophie, koja se nije planirala baviti restoraterstvom. Pa je uskoro izgubila treću zvjezdicu. Onda se ozbiljno posvetila gastronomiji da bi, premda samouka, 2007. godine vratila treću zvjezdicu kao jedna od samo četiri žene u povijesti s tri Michelina, četiri godine kasnije proglašena je najboljom kuharicom na svijetu. I onda je ušla u veliki restoranski biznis.

Prije sedam godina otvorila je La Dame de Pic u Parizu, pa La Dame de Pic u Londonu, a zatim i nekoliko bistroa. U ponedjeljak smo ručali u pariškom La Dame de Pic, blizu Louvrea. Riječ je o ozbiljnom gastronomskom restoranu, koji vjerojatno zaslužuje više od jedne zvjezdice koliko sada ima.

Naručili smo troslijedni meni za ručak, koji košta 69 eura. Za tih 69 eura dobili smo dva mala snacka, od kojih je krema od artičoka s misom i hrskavim algama bila senzacionalna. Pravo predjelo, sirovi žumanjak na tartaru od cikle s rotkvicama, ciklom, minijaturnim blitvom i shisom, bilo je toliko lijepo da se uvrstilo među ovogodišnje kandidate  za Miss Gastronomy (sami sub okusi briljirali svježinom).

Zatim smo dobili savršeno pečeni paleron od black angusa s kremom od ljutike i moždine u umaku od crnog vina. Ovo je jelo idealni spoj jednostavnosti i zaista visoke  kuhinje. 

Na kraju su nam donijeli rabarbaru u umaku od kadulje sa sladoledom od hibiskusa: ovo, opet prelijepo dizajnirano jelo, savršeno je balansiralo kiselinu rabarbare s aromatičnošću kadulje.

La Dame de Pic je i u svom  najnižem registru, prix fixe ručku, izvrstan gastronomski restoran. No, prix fixe ručak od 69 eura čini se skupim za mnoge Parižane, pa je vrlo lako dobiti rezervaciju.

Vinska karta prvorazredna je u ronskom dijelu i vrlo solidna u svim ostalim segmentima. Interijer je podigrano luksuzan u bež tonovima, dok je posluga pomalo pretenciozna, ukočena i blago iritantna.

LA DAME DE PIC

Rue de Louvre 20, Paris

HRANA -5/5  VINO -5/5  SERVIS -4/5  INTERIJER -5/5 

sve kreditne kartice

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.