Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chef Navisa Tino Sinožić poslao nam je tri elegantna recepta za šparoge

sparoge-navis

Još jedna godina s nešto kasnijim šparogama nije nimalo umanjila oduševljenje njihovom sezonom. Bolji restorani na Istri i Kvarneru natječu se koji će bolje proslaviti najpopularniju divlju biljku u hrvatskoj gastronomiji. Mladog chefa opatijskog hotela Navis Tina Sinožića, kojega je Gault&Millau proglasio mladim talentom godine za 2019, zamolili smo da s čitateljima Kulta podijeli svoje omiljene recepte za šparoge.

sparoge

Poširano jaje sa šparogama i crnim istarskim tartufom

  • 1 jaje 
  • 100g šparoga 
  • 10g crnog tartufa 

Odvojiti vrhove šparoga i kratko blanširati u slanoj vodi. Zakuhati vodu s malo octa i soli, zamutiti i lagano spustiti jaje u vodu i pustiti da se kuha 4-5 minuta. Izvaditi ga na tanjur, posložiti šparoge na jaje i naribati svježi crni istarski tartuf.

Grdobina s kremom od karamelizirane cvjetače, šparogama, brokulom i pjenicom od limuna

  • 250g repa grdobine 
  • 150g cvjetače
  • 100g šparoga
  • 80g brokula
  • 2 limuna 
  • 40g šećera 
  • 50g vrhnja 

Rep grdobine zapeći sa svih strana, te završiti u tavi s maslacem i začinskim biljem. Cvjetaču narezati na listiće i pirjati na smeđem maslacu dok ne omekša pa smiksati u finu kremu. Šparoge i prethodno blanširanu brokulu završiti u emulziji od povrtnog temeljca i maslinovog ulja. Sok od limuna zakuhati s malo povrtnog temeljca, šećera i vrhnja, te zatim staviti u sifon

Rižoto od kvarnerskog škampa i šparoga

navis-sparoge-rizoto
  • 100g Carnarolli rize 
  • 100g šparoga 
  • 100g repova škampi 
  • 25g maslaca
  • 20g parmezana 
  • 0,4 dl temeljca od šparoga 
  • 0,1 dl temeljca od škampi

Rižu lagano popirjati na maslinovom ulju dok se ne zacakli te zatim podliti pjenušcem, kuhati na srednjoj vatri i podlijevati temeljcem od šparoga. Pred kraj kuhanja dodati malo temeljca od škampa. U drugoj posudi popržiti lagano škampe i šparoge na češnjaku i dodati u rižoto kad je on gotov. Rižoto završiti s malo maslaca, parmezana i mladog maslinovog ulja.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.