Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jesu li tajne snimke klanja bolesnih krava u Poljskoj otkrile jedan od najvećih prehrambenih skandala u EU?

bolesne-krave

U poljskoj regiji Mazovia reporteri su skrivenom kamerom snimili video koji pokazuje kako se u lokalnu klaonicu krijumčare gotovo nasmrt bolesne krave koje se prodaju bez veterinarske inspekcije. Objava videa u emisiji Supervizor na poljskoj televiziji TVN24 izazvala je paniku u EU jer je Poljska jedan od najvećih europskih izvoznika mesa. Finska vlada već je zatražila istragu o svoj govedini uvezenoj iz Poljske. 

Krave na videu toliko su bolesne da jedva stoje, pa ih od kamiona do klaonice vuku užetom, a prema informacijama kojima su poljski mediji popratili objavu snimke, izgleda da se bolesne krave potajno kolju nožu bez veterinara u blizini. Riječ je o teškom kršenju desetaka zakona o sigurnosti hrane i osnovnih standarda proizvodnje mesa. 

40 tona opasnog mesa u trgovinama nije nemar. Riječ je o organiziranoj i sveobuhvatnoj korupciji

Da u dotičnoj klaonici dobro znaju čime se bave, vidi se na dijelu videa u kojemu radnici sa zaklanih krava uklanjaju dokaze bolesti, ranice, tumore i ozljede koje su nesretne životinje dobile ležeći dugo na jednoj strani, jer se od bolesti nisu mogle pomaknuti. Britanski Guardian piše da je iz više europskih institucija odmah zatraženo da se o ovom skandalu oglasi poljska vlada, dok trgovci i distributeri ubrzano pokušavaju sanirati štetu dok od Poljaka ne dobiju podrobnije informacije o tragu mesa bolesnih krava na EU tržištu. 

krave-klaonica

Uvoz mesa najniže kvalitete, ponekad i opasnog za kupce, koje više ili manje slučajno prolazi ispod radara nadležnih službi i ministarstava, problem je i hrvatskog tržišta. To je pokazalo nekoliko afera s neispravnim mesom, na čelu s onom sa piletinom zaražnom salmonelom iz 2016. u kojoj je otkriveno kakvi su zapravo standardi jeftinog mesa koje se masovno prodaje u Hrvatskoj. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić problem je riješio ekspresnom smjenom šefa Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tomislava Kiša i najavom strožih kontrola. Poljska godišnje izvozi više od 400 milijuna tona govedine, riječ je izvozu vrijednom 1,5 milijardu eura.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.