Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ovo su najprodavaniji klasični kokteli na svijetu 2018.

kokteli-lista

Svake godine Drinks International anketira 127 najboljih i najpopularnijih barova na svijetu. Svaki barmen koji radi u njima daje svoju listu 10 najprodavanijih koktel a u protekloj godini. Ovisno o posjećenosti bara, koktelima se dodjeljuju koeficijenti i tako nastaje lista najprodavanijih koktela na svijetu. Ove godine prenosimo listu najprodavanijih klasičnih koktela. 

VELIKI POVRATNICI

White Russian

lebowski

Jeff Bridges prekjučer je na dodjeli Zlatnih Globusa dobio nagradu za životno djelo. Bridgesova 60-godišnja karijera nesumnjivo je ostavila važan trag u filmu, ali ništa ni slično bogatom i sumnjivom naslijeđu koje nam je ostavio njegov Dude u Velikom Lebowskom: debele dugačke veste, muške sandale i White Russian, koktel koji se nakon filma vratio u modu i onda uvelike zasluženo nestao, da bi se lani mimo svih očekivanja opet pojavio među najprodavanijima. Ne zna se točno što je uskrnulo White Russian, osim objetkivne činjenice da je riječ o koktelu koji nudi sve osim nikotina: udar alkohola u votki, kofein, šećer i masnoću u bogatoj kremastoj kombinaciji likera od kave i slatkog vrhnja. Piće daleko od idealnog za ozbiljne craft barove, ali stvoreno za večernje cravinge.

Bees Knees

bees-knees

Klasik od gina, limuna i meda nastao usred Prohibicije vraća se na scenu. Kao i mnogi kokteli iz njegova doba, osmišljen je da bi maskirao loše mirise lošeg ilegalno proizvedenog alkohola. Danas je Bees Knees omiljen kao jednostavno i nepogrešivo piće s kojim se možete odmoriti od prekompliciranih modernističkih koktela.

NOVI ULAZ

Gin Fizz

gin-fizz

I u najmračnije doba koktela Gin Fizz je bio popularan. Onda je nekako ostao zapostavljen u velikom revivalu craft koktela, da bi se nedavnim usponom spritzeva, fizzeva i ostalih pjenušavih koktela opet vratio, jer ima sve što publika danas najviše voli: gin, mjehuriće i dobru priču. Gin Fizz prvi se put spominje knjizi Bartenders Guide Jerryja Thomasa iz 1887.

NAJVEĆI SKOK

Clover Club

clover-club

Clover Club je na ovoj listi skočio 23 mjesta. Jedan od najstarijih koktela, nazvan po jednom filadelfijskom klubu za gospodu, preživio je Prohibiciju i sve modernizacije koktelskih recepata i onda pao u zaborav. Jedan od razloga je upravo njegov recept, koji zahtijeva dugu pripremu i sirovi bjelanjak. Budući da se danas oba elementa naveliko vraćaju u modu, Clover Clubu se smiješi možda i veća slava od one koju je uživao u 19. stoljeću.

NAJPRODAVANIJI KLASICI NA SVIJETU

10. Moscow Mule

moscow-mule

Donedavno najpopularniji klasični koktel na bazi votke, Moscow Mul epolako pada. Još uvijek je među 10 najprodavanijih koktela u gotovo trećini barova. Zahvaljujući svojoj jednostavnosti i atraktivnom serviranju u bakrenim šalicama, Moscow Mule trajno ostaje na top listama. U zadnje vrijeme najtraženije su Kentucky Mule verzije s bourbonom. 

9. Aperol Spritz

aperol

Koktel koji je talijansku kulturu aperitiva vratio u modu. Aperol Spritz je masovno dopadljiv i može se piti doslovno bilo kada. Kao i Moscow Mule, u trećini barova spada u najprodavanije koktele. Na ovoj listi prvi je put ušao među prvih deset.  

8. Margarita

margarita

Vječno najprodavaniji klasik s tekilom, u bezbroj varijanti, s novim artizanskim small batc h tekilama koje rastu na tržištu, Margarita je dobila dobiva novi život i novi ugled među ljubiteljima ozbiljnih pića. Infuziranje tekila svim i svačim, od mozzarelle do divljeg lokalnog bilja, uvelike je pomoglo. 

7. Espresso Martini

espresso-martini

Kokteli s kavom najvruća su stvar na barskoj sceni. Što je poguralo povratak Espresso Martinija, poznatog i kao Votka Espresso i Pharmaceutical Stimulant. Mračna boja, specijalna čaša i udar dobre kave ovaj koktel zaista čine vječnim. 

6. Dry Martini

mulassano-dry-martini1

Nepobjedivi klasik, sinonim za ozbiljan koktel, Dry Martini još nije potpuno profitirao od velikog povratka klasičnih koktela. Trenutno je među najprodavanijim koktelima u pola svjetskih barova, ali riječ je o opakoj formuli koja se moženajprodavaniji koktel u gotovo pola svjetskih barova. Opaka formula koja se može beskrajno pročišćavati i varirati garancija je za dugi život Dry Martinija na ovakvim litama. 

5. Manhattan

aged-manhattan-dezman copy

Manhattan dosta oscilira. Sex And The City ga je izvukao iz zaborava, pa je opet ispao iz milosti, pa mu je odležavanje vratilo popularnost…Manhattan nije lako voljeti. Naizgled preobičan za ambiciozne, pretežak za početnike, ovaj koktel nije lako dobro napraviti. Dobar Manhattan od barmena traži osjećaj, iskustvo i odmjerenost. I malo šarmantnog uvjeravanja gosta. Ipak, koktel ostaje jedan od pet najprodavanijh klasika na svijetu jer njegovu se genijalnu kombinaciju whiskeya, vermuta i bittera jednostavno ne može osporiti.

4. Daiquiri

daiquiri

Ovaj kubanski klasik je svojevrsno iznenađenje, jer se duhom baš i ne uklapa u smrtno ozbiljne filozofije današnjih craft barova. Ali, kako piše Drinks International, ako je bio dobar Hemingwayu, dobar je i najboljim barovima. 

3. Whiskey Sour

whiskey sour

Smatra se da je prvi recept za Whiskey Sour objavio Jerry Thomas 1862. u svojoj knjizi The Bon Vivant’s Companion. Whiskey Sour danas volimo iz sasvim drugih razloga i volimo ga možda čak i više od ljudi koji su ga pili prije stotinjak godina. Iako nije baš na samom vrhu na ovakvim listama, Whiskey Sour možda najbolje od svih ovih koktela odgovara današnjem senzibilitetu ljubitelja koktela. Njegovo vrijeme tek dolazi.

2. Negroni

negroni

Povijest se može sporiti oko pravog autora ovog legendarnog koktela, ali ne i oko njegove ingenoznosti. Barska ikona zadnjih godina dobiva priznanje koje zaslužuje, na samom je vrhu svih top lista po prodaji i popularnosti, i publika još ne pokazuje znakove zasićenja.  

1. Old Fashioned

kokteli-lista-g

Barmeni obožavaju ovaj koktel. Publika također. Old Fashion je definicija koktela, moćna, elegantna, zaokružena igra alkohola, slatkoće, bittera i kiseline ime Old FAshioned je dobila gotovo 80 godina nakon što se 1806. prvi put pojavila. Sve u Old Fashioned koktelu je igra nijansi. Iako je recept za Old Fashioned jedna od prvih stvari koju barmeni uče i oko kojega kasnije beskrajno filozofiraju. najbolji Old Fashioned je onaj koji vam u datom trenutku najviše odgovara. Želite li testirati vještinu barmena, naručite ovaj koktel.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.