Umaški teniski turnir, koji je igrački gledajući pamtio bolja vremena, uvijek je sadržavao bogati gastronomski i vinski program. Osim gastroprezentacija na licu mjesta, sponzori umaškog ATP-a svoje goste redovito vode u najbolje obližnje restorane i vinarije. Mi smo, pak, za teniske fanove koji će ovaj vikend provesti u Umagu pripremili restoranski mikrovodič kroz Zapadnu Istru, gastronomski možda najambiciozniji dio Hrvatske izvan Zagreba.
Ovdje valja spomenuti da bi umaški gosti trebali ignorirati gradske restorane, jer u Umagu nema ni dobrih restorana kao ni dobrih hotela, dok u krugu od pola sata vožnje postoji barem desetak zaista zanimljivih i vrijednih restorana koje smo ovdje razvrstali abecednim redom.
Badi priprema vrhunsku robu iz mora, koristeći ponešto tehnika iz fine dininga, pa smo njegov aktualni stil nazvali fine basic. Školjke ribe i rakovi zaista su jako dobri, a vinska je lista neobično inteligentna. Preporučujemo šampanjac Drappier po izvrsnoj cijeni i Damjanićev šampionski bijeli cuvee Clemente
Čok je tradicionalni, donekle starinski ali definitivno vrhunski riblji restoran u centru Novigrada. Lani smo ondje pojeli izvrsnog brancina kuhanog na pari.
Damir i Ornella već dvadesetak godina rade jednu te istu stvar, ali to rade dobro. Riječ je o preciznom i atraktivnom filiranju sirove ribe za stolom, i posluživanju filea s puno limunova soka koji kuha ribu. Među vjerne obožavatelje spadaju veliki vinar Gravner i izvrsni uljar Belić.
Giovanni je relativno jeftina gostionica odmah iznad ušća Mirne, gdje se kuha domaća hrana u dobrom smislu te riječi. Posebnu atrakciju čine milijuni trofeja olimpijskog streljačkog šampion Giovannija Cernogorza, čija obitelj vodi ovaj beskrajno simpatični restoran.
Marina Gaši princeza je kreativne kuhinje u zapadnoj Istri. Njena su jela katkad izvrsna, katkad manje uspjela, ali uvijek puna karaktera. Mislimo da bi gospođa Gaši trebala upisati CIA -u i dignuti svoje kuhanje na Michelinovu razinu.
U proteklih petnaestak godina Morgan je imao puno uspona i padova, ali je u zadnje vrijeme, čini se, ponovo u formi. Za one koji ne znaju, radi se o srčanoj, žestokoj mesnoj kuhinji.
Pergola je definitivno jedan od najboljih i najuzbudljivijih istarskih i hrvatskih restorana. Chef Fabricio Vežnaver već je davno trebao postati velika nacionalna kuharska zvijezda. Aktualni degustacijski meni obuhvaća, među ostalim, sendvič od škampa sa želeom od naranče, tunu s dinjom i jakovske kapice sa smokvama.
Primizia je simpatičan, jednostavan bistro obitelji Fernetich u centru Brtonigle, gdje smo svojedobno pojeli jednu od najboljih fritaja sa šparogama i pršutom.
San Rocco je uvjerljivo najvažnija gastronomska i hotelska institucija zapadne Istre. San Rocco je prvi u zapadnoj Istri postavio visoke ugostiteljske standarde, koje stalno unapređuje. Među ostalim, San Roccova sofisticirana kuhinja pouzdano je carstvo zaista vrhunskih tartufa. Ugođaj kraj bazena s pogledom na maslinike zna biti bajkovit.
Toni je konvencionalni riblji restoran s chefom Paolom Paoletićem u veteranskim godinama, gdje smo lani više nego dobro jeli. Još pamtimo fantastičnog romba iz pećnice. Toni se može pohvaliti najšarmantnijom hostesom u Istri, uvijek nasmijanim samojedom Obijem.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.