Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kroketi od sira i kozica belgijski su pivski klasik za utakmicu Engelska-Belgija. I odlično idu uz Zmajsko Pozoj

zmajsko-kroketi-g

Kroketi od sira, ili kozica, ili oboje kao u ovom receptu, jedno su od najpopularnijih pivskih jela u Belgiji, jednoj od najvećih pivskih zemalja. Jednostavni za pripremu, ovi kroketi su sve samo ne banalna hrana. S dobrim izborom sira i svježim kozicama, mogu postati delikatesa, a opet su dovoljno neobavezni da vas neće ometati u gledanju utakmice. Uz ove bogate snackove koje danas posvećujemo utakmici Engleske i Belgije, izvrsno će ići Zmajsko Pozoj. Sve nogometne recepte Kulta Plave Kamenice i Zmajske pivovare pogledajte OVDJE.

pozoj-blt-ID

Gastropreporuka Gorko citrusni, alkoholni Pozoj svojom gorčinom reže ovo masno jelo, dok aftertaste grejpa i gorkih naranči vašim kroketima daje blagu gastronomsku dimenziju. Pozoj je, baš zbog lakoće s kojom kontrira masnoći i ugljikohidratima, idealan partner za bečki ili zagrebački šnicl, kao i za niz drugih jela s istaknutom masnoćom  i čistim okusima.

Belgijski kroketi od sira i kozica

Sastojci

  • 250 g repova kozica
  • 60 g maslaca
  • 150 g brašna
  • sol i papar
  • 50 g ribanog cheddara
  • 1 jaje
  • 2,5 dl ribljeg temeljca
  • 1,2 dl vrhnja
  • 2 bjelanjka pomiješana s 2 žlice vode
  • krušne mrvice
  • peršin, svježi list

U malom loncu za make otopite maslac. Dodajte brašno, Pržite brašno na maslacu stalno miješajući, dok zamiriše ali ne smije potamniti.

Postupno dodajte riblji temeljac i miješajte dok ne dobijete glatku masu. Umiješajte ribani sir i jedno cijelo jaje. Miješajte stalno da se smjesa ne zalijepi za lonac. Posolite i popaprite

Maknite lonac s vatre pa umiješajte vrhnje. Pažljivo dodajte i umiješajte repove kozica.

Tijesto za krokete stavite na tanjur prekriven folijom. Pustite da se ohladi. Podijelite na komadiće veličine kroketa koje ćete pržiti Svaki komad tijesta prvo umočite u jaje pa u krušne mrvice. Ponovite operaciju. Panirane krokete pustite da odmore 1 sat.

Pecite krokete 5 minuta u dubokom ulju zagrijanom na 180 stupnjeva. Pržene krokete ocijedite na kuhinjskom papiru.

U ulju ispržite listove peršina, moraju biti hrskavi. Krokete poslužite s hrskavim peršinom i kriškama limuna, sa strane poslužite miješanu salatu i tartar umak.

 

SENEGAL-KOLUMBIJA 0:1

JAPAN-POLJSKA 0:1

ENGLESKA-BELGIJA 0:1

PANAMA-TUNIS 1:2

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.