Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Poljska upravo igra sa Senegalom. Idealno za poljske pierogi, zasitno jelo od krumpira koje izaziva ovisnost

pierogi-pozoj

Pierogi, ili vareniki, jedan od najjednostavniijh recepata uopće, idealan za velika društva i kao snack uz pivo, jer ga gomila ugljikohidrata i comfort food elementi kuhanog krumpira i prženog luka čine idealnima za neobavezno grickanje. Iako su pierogi tipično poljsko jelo, omiljeni su u cijeloj istočnoj Europi, i sve popularnije kućno jelo na Zapadu. Odabrali smo bazični recept, pierogi od pšeničnog brašna punjene krumpirom, ali u krumpir možete dodati pancetu, sir, ili što god vam se sviđa, dok preljevu osim luka možete dodavati trave, začine, pikantne kobasice i slično.

Ovim bogato, zasitno jelo za današnje gledanje utakmica na Svjetskom nogometnom prvenstvu,  posveta je vrlo zanimljivoj poljskoj kuhinji (Poljska danas igra sa Senegalom) koja će, nadamo se, nakon još nekoliko pokušaja pronaći svoje mjesto kod hrvatske publike. Pierogi su stvoreni za India Pale Ale kakav je Zmajsko Pozoj, jer traže gorčinu, svježinu i alkohol koji će umanjiti njihovu zasitnost i pretvoriti ih u slasne, neopterećujuće jelo.  Sve nogometne recepte Kulta Plave Kamenice i Zmajske pivovare možete pronaći OVDJE.

pozoj-blt-ID

Gastropreporuka Gorko citrusni, alkoholni Pozoj svojom gorčinom reže ovo masno i slano jelo, dok aftertaste grejpa i gorkih naranči vašem kućnom Fish and chipsu daje blagu gastronomsku dimenziju. Pozoj je, baš zbog lakoće s kojom kontrira masnoći i ugljikohidratima, idealan partner za bečki ili zagrebački šnicl, kao i za niz drugih jela s istaknutom masnoćom  i čistim okusima.

PEČENI PIEROGI

Sastojci

  • 3 šalice bijelog glatkog brašna
    1 šalica vode
    1 veliko jaje
    2 žličice ulja
    1 žličica soli
    700 g krumpira
    200 g sira (cheddar, krupno nariban)
    1/4 žličice soli
    1/4 žličice crnog papra
    1/8 žličice muškatnog oraščića
    1 luk , srednje veličine, sitno nasjeckan
    1/2 šalice maslaca

Napravite tijesto. U veliku plitku zdjelu stavite brašno, napravite udubinu u sredini. Dodajte vodu, jaje, ulje i sol , pa sve pomiješajte viljuškom, ne miješajte brašno. Nastavite miješati kuhačom, postupno umijesite brašno u tekuće sastojke dok ne dobijete tijesto.

Tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i mijesite posipajući brašnom po potrebi da se tijesno ne bi lijepilo. Mijesite oko 8 minuta, dok ne dobijete glatko i elastično tijesto, koje će biti vrlo meko. Prebacite tijesto u zdjelu i ostavite da 1 sat stoji na sobnoj temperaturi.

Ogulite krumpire i narežite ih na kockice veličine 2 centimetra. Skuhajte krumpir u puno vruće posoljene vode, mora potpuno omekšati. Ocijedite kuhani krumpir, pa ga prebacite u zdjelu i dodajte sir, sol, papar i muškatni oraščić. Zdrobite gnječilicom za krumpire ili mikserom na što manjem broju okretaja. Morate dobiti glatki pire.

Gotovi krumpir pustite da se ohladi dovoljno da ga možete držati u rukama. Uzmite žlicu krumpira, pažljivo ga dlanovima oblikujte u kuglicu, stavite kuglice ta tanjur i pokrijte plastičnom folijom dok ne potrošite sav krumpir.

Napravite preljev od luka. U velikoj tavi s debelim dnom na srednje jakoj vatri zagrijte maslac, dodajte luk i pržite dok luk ne dobije zlatnosmeđu boju, oko 30 minuta. Uklonite s vatre i posolite i popaprite koliko treba.

Napravite pierogi. Tijesto prerežite na dvije polovice. Jednu polovicu ostavite sa strane i pokrijte prevrnutom zdjelom. Drugu polovicu razvaljajte na pobrašnjenoj površini, na debljinu oko 4 milimetra. Modlom izrežite 24 kruga, u svaki krug stavite kuglicu od krumpira i preklopite tako da dobijete polumjesec. Stisnite tijesto na rubovima da se dobro zatvori. Ako se tijesto odvaja, malo ga smočite vodom pa opet pokušajte zalijepiti. Ne smije ostati nijedna praznina na rubu. Pierogi slažite na pobrašnjenu krpu i pokrijte drugom krpom.

Kad završite sve pierogi, u velikom loncu zakuhajte puno slane vode. Dodajte pola količine pierogi, promiješajte jednom ili dvaput da se ne slijepe i kuhajte oko 5 minuta. Pierogi će se podići na površinu vode kad su kuhani. Kuhane pierogi vadite šupljom žlicom, prelijte prženim lukom i protresite da masnoća potpuno prekrije pierogi. Dovršite kuhanje ostalih tura na isti način. Pierogi možete skuhati nekoliko sati prije posluživanja i prije posluživanja ih malo zapeći na tavi, na srednje jakoj vatri.  Poslužite ih s kiselim vrhnjem.

 

KOLUMBIJA-JAPAN 1:2

POLJSKA-SENEGAL 1:2

RUSIJA-EGIPAT 3:1

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.