Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dobro je piti kad ste na putu, jer je manje vjerojatno da ćete se razboljeti (tvrdi Wine Spectator)

Uoči glavne sezone putovanja, američki lifestyle magazin Wine Spectator objavio je zanimljiv članak o zdravstvenim prednostima uživanja u alkoholu dok smo na putu. WS tvrdi kako je alkohol osobito koristan u zemljama s nižim higijenskim i zdravstvenim standardima jer, primjerice, kiselina u vinu brani organizam od bakterija poput listerije, E-collija, pa čak i u Hrvatskoj masovno prisutne salmonele.

Wine Spectator pritom citira britanskog znanstvenika Richarda Conroya, koji kaže da nas konzumiranje vina, ali i žestokih pića poput tekile uz ručak ili večeru, štiti baš od salmonele. WS navodi i istraživanja iz 2004. koja su pokazala da kožice, peteljke i koštice grožđa ubijaju E colli pa čak i stafilokok. Ključno je, međutim, da se vino pije uz hranu, ili odmah pošto ste pojeli. Još se dodaje da vina s više alkohola efikasnije uništavaju bakterije od niskoalkoholnih vina. Wine Spectator u svakom broju već godinama objavljuje članke o korisnom učinku alkohola na zdravlje, naprosto zato što je taj magazin pod snažnim utjecajem lobista vinske industrije i industrije žestokih pića. Svejedno, veseli pročitati da je piti zdravo.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.