Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Slovenska Hiša Franko upravo je proglašena 69. najboljim restoranom na svijetu

ana-ros-g

Lista The World’s 50 Best Restaurants koju sastavljaju The Restaurant i San Pellegrino, danas je objavila poredak od 51. do 100. mjesta. Na listu je po prvi put ušla fenomenalna Hiša Franko, restoran Ane Roš blizu Kobarida. The World’s 50 Best Anu Roš je ove godine već proglasio najboljim ženskim chefom na svijetuHiša Franko drugi je slovenski restoran koji se pojavio na ovoj značajnoj listi. Prije gospođe Roš tu je čast imao Janez Bratovž s ljubljanskim restoranom J&B.

Od svih hrvatskih restorana, za mjesto na San Pellegrinovoj listi svojedobno se bio izborio jedino opatijski Plavi podrum. Ove je godine na listu po prvi put ušla Dominique Crenn, jedna od najuglednijih i najutjecajnijih američkih kuharica, čiji je restoran Atelier Crenn osvojio 83.mjesto. Crenn je, baš kao Ana Roš ove godine, lani bila proglašena najboljom cheficom na svijetu. Od ostalih zanimljivosti s donjeg dijela The Worlds’s 50 Best Restaurants valja izdvojiti priličan debakl legendarnog newyoškog Per Sea, koji se nakon niza loših recenzija srušio na 87. mjesto. Thomas Keller nije imao puno sreće ni sa svojim originalnim restoranom, kalifornijskim French Laundryem, koji se ni poslije 10 milijuna dolara uloženih u renoviranje kuhinje nije uspio plasirati bolje od 68 mjesta.

Baskijski restoran Martin Berasategui, koji već petaestak godina drži tri Michelinove zvjezdice, također je izgubio milost članova Akademije koja rangira restorane, pa je pao na 77 mjesto. Idućeg tjedna u Melbournu The World’s 50 Best Restaurants otkrit će poredak prvih pedeset plasiranih. Prošle godine najboljim je restoranom na svijetu proglašena modenska Osteria Francescana chefa Massima Botture. Cijelu listu 100-50 možete pogledati OVDJE

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.