Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Baltazaru je u utorak priređena prva zagrebačka večera posvećena isključivo pušipelu, najvažnijem međimurskom vinu

U utorak predvečer, u privatnoj sobi zagrebačkog Baltazara okupili su se međimurski vinari. S vrlo dobrim povodom. Jučer je, naime, u Baltazaru održana prva večera posvećena isključivo pušipelu, najvažnijem međimurskom vinskom brendu.  

Pušipel je lokalni naziv za srednjoeuropsku bijelu sortu i vino koji se u susjednim zemljama nazivaju furmint ili šipon. U Hrvatskoj je raširen i naziv moslavac. Pušipel je unatrag petnaestak godina postao srce međimurskog vinogradarstva, kao što je malvazija u Istri. Stoga je sinoćnje kušanje u Baltazaru bilo odlična prigoda za inventuru najvažnijeg vina najsjevernijeg hrvatskog vinogorja.  

Tasting je suvereno vodio zagrebački sommelier Darko Lugarić, autoritativni stručnjak za hrvatska vina. Gospodin Lugarić ispravno je istaknuo tri bitne značajke pušipela. Prvo, pušipel je zbog dobrih kiselina vrlo zahvalna baza za klasična pjenušava vina. Drugo, međimurski vinari su unatrag petnaestak godina uspjeli dosta precizno stilizirati Pušipel Classic.  

Pušipel Classic je bazna, komercijalno najvažnija linija pušipela, koja obuhvaća mlada vina s puno svježine, umjerenim alkoholima i karakterističnim aromama i okusima jabuka, dunja i citrusa; tu su često prisutni i cvjetno-herbalni elementi. Treće, pušipel može imati i puno šire izražajne mogućnosti, što je vidljivo u odležanim Prestige edicijama, među maceratima, ali i u slatkim vinima koja mogu trajati dulje od dvadeset godina.  

Sinoć smo u prepunom Baltazaru kušali ukupno sedamnaest pušipela. Radilo se o pjenušcima teškaških vinarija Štampar i Dvanajščak Kozol, pjenušcima Kocijan, Tomšić i Hažić, mladim pušipelima Kunčić, Kerman, Kovač, Knehtl, Medenjak i I. Vuković, odležanim pušipelima Munđarova Brega, kuće Preuner, vinarije Horvat, šampionskih obitelji Cmrečnjak i Jakopić. Slatka su vina predstavili podrumi Novak i St. Jerome, koji je donio berbu prosušenih bobica iz pradavne 2003. godine.  

Pušipelova večera u Baltazaru do sada je najcjelovitiji korak u zagrebačkoj afirmaciji vina koje bi svaki relevantan restoran u glavnom gradu trebao držati na vinskoj karti.

Fotografije/Matej Ščavničar

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.